Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Peste 100 de șoferi de TIR ucraineni protestează în fața primăriei din orașul Siret

Peste 100 de șoferi de TIR ucraineni protestează în fața primăriei din orașul Siret

Aproximativ 150 de șoferi ucraineni protestează în fața primăriei din centrul localității Siret, după ce camioanele lor au fost blocate, din cauza protestelor fermierilor români.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Ian 2024   •   18:34

Marți, zeci de camioane așteptau să intre în Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, dar accesul acestora a fost blocat ca urmare a protestului fermierilor.

Din acest motiv, șoferii ucraineni au protestat în fața primăriei din centrul orașului Siret.

Șoferii străini sunt nemulțumiți de faptul că din cauza perioadei lungi de așteptare au rămas fără motorină, alimente sau apă.

Aceștia au cerut autorităților locale să găsească soluții pentru că nu se pot întoarce în țara lor. Șoferii au purtat discuții la primărie, însă nu s-a găsit nicio soluție.

De asemenea, șoferii de TIR ucraineni au avut discuții între ei, dar și cu jandarmii și au decis acum să se retragă înapoi la camioanele lor și spun că se vor întoarce mâine dimineață, începând cu ora 8:00.

Autoritățile încearcă pe cât posibil ca aceste două grupuri, fermierii români și protestatarii, să nu se întâlneasc niciodată, pentru că ar putea exista tensiuni și ar putea escalada toată situația.

Mâine dimineață, la ora 8, va exista o problemă logistică, spun autoritățile, pentru că vor fi șoferii de TIR ucrainieni, care vin pe europeanul E85 până în orașul Siret și mai sunt circa 100 de camioane care au trecut din punctul de trecere al frontierei până în blocajul jandarmeriei, de unde începe protestul. 

Citește și: Lista finală cu cele 76 de revendicări ale transportatorilor şi femierilor

Practic, cea mai mare dilemă este să gestioneze jandarmii cele două grupuri care ar putea să se întâlnească.

Astăzi, atât șoferii de TIR, cât și protestatarii din drumul despre vamă au reacționat pașnic, ba chiar au purtat inclusiv discuții unii cu alții. Ucrainienii le-au cerut să-i lase să treacă măcar tirurile cu marfă perisabilă, însă explicația protestatarilor, a fermierilor, a fost că s-ar crea un haos pentru că nimeni nu poate spune care TIR are marfă verisabilă sau nu. Astfel că au decis să continue protestul și să nu treacă absolut niciun TIR de marfă.

Autoritățile se așteaptă ca mâine dimineață să existe o situație delicată, pentru că șoferii de TIR ucrainieni au spus că se vor întoarce și dacă nu se va rezolva situația.  

Șoferii intenționează să blocheze accesul pe E85, în orașul Siret, pentru ca să tragă un semnal de alarmă ca autoritățile centrale să le faciliteze accesul în punct de trecere a frontierei, ca să își poată continua drumul.

Aceștia precizează că au marfă perisabilă care poate să se strice foarte ușor și de asemenea sunt și cu proviziile pe final. 

 

×
Subiecte în articol: protest şoferi de TIR ucraineni
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close