Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Prof. dr. Vlad Ciurea, despre fenomenul care îmbolnăvește mulți români: ”Atacă direct sistemul nervos!”

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre fenomenul care îmbolnăvește mulți români: ”Atacă direct sistemul nervos!”

Suntem din ce în ce mai bolnavi. Și, din păcate, boala nu mai ține cont de vârstă. Vedem copii și chiar bebeluși care suferă de boli din ce în ce mai grave.

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre fenomenul care îmbolnăvește mulți români: ”Atacă direct sistemul nervos!”
Sursa foto: iThink Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    10 Mai 2024   •   15:38

Poate acesta este și motivul pentru care există o creștere a preocupării românilor pentru alimentația sănătoasă în ultimii ani. Mai mulți factori contribuie la această schimbare, inclusiv o mai mare accesibilitate la informații despre nutriție și sănătate, creșterea conștientizării asupra impactului dietei asupra sănătății și creșterea interesului pentru un stil de viață sănătos în general.

Tocmai din cauza faptului că medicii trag semnale de alarmă cu privire la alimentele care ne îmbolnăvesc, mulți oameni devin mai interesați de proveniența alimentelor pe care le consumă, preferând produsele locale și organice, și sunt mai atenți la etichetele alimentare pentru a evita aditivii artificiali, conservanții și alte ingrediente nesănătoase. De asemenea, există o tendință crescândă către gătitul acasă și prepararea mâncărurilor sănătoase, proaspete și neprocesate.

”De la alimentație provin toate lucrurile bune și toate lucrurile rele”

”De la alimentație provin toate lucrurile bune de care are nevoie întreg organismul și de la alimentație pornesc și toate lucrurile rele. La baza alimentelor, de la egipteni se știe, că toate lucrurile rele pleacă de la alimentație. Există o mulțime de alimente care plac creierului. Creierul se bucură de aceste alimente”, explica medicul Vlad Ciurea, în exclusivitate la Antena 3 CNN, în urmă cu ceva timp. 

Din păcate, nu doar alimentația este de vină pentru apariția bolilor. Mai există un lucru care, din păcate, nu este controlat la noi în țară. 

”Poluarea atacă sistemul nervos”

”Poluarea are un efect extraordinar de prost. În București, poluarea a ajuns la 75%, Beijing are 80%. Nu înțeleg acest lucru. Noi totuși am fost un oraș curat. Treptat a crescut poluarea.

Crește poluarea auto, de acord, crește poluarea prin aviație, dar chiar să arzi cauciucuri în apropierea Bucureștiului, să faci fum parcă intenționat, la ce duce acest lucru? La partea financiară pentru unii. Dar nu te gândești că tai oxigenul copiilor tăi? Copilașul ăla din bătătură, dintr-o dată nu mai este normal... O ia la fugă, face acel sindrom ADHD... Adică nu se mai poate controla, ca atenție, ca mișcare, ca activitate. Deci crești în curtea ta un copil bolnav, pentru că i-ai tăiat oxigenul cu foarfeca.

”Intoxică creierul”

Asta este poluarea. Atacă direct sistemul nervos acea poluare, intră în plămâni, este toxică pentru plămâni. Toți fumătorii și cei cu probleme de plămâni au dus-o foarte prost în perioada COVID-ului, iar această poluare se duce unde? 20% din oxigen se duce rapid în creier și intoxică tot creierul. Deci nu te mai poți coordona, nu mai poți desfășura o activitate normală, nu mai poți performa, și din cauza aceasta, activitatea sistemului nervos scade.

S-a dovedit clar că în timpul poluării, orașele poluate, copilul acela mic și frumos nu mai are inteligență comparativ cu cel din zona de munte. Dintr-o dată apare diferența”, susține renumitul neurochirurg.

”Adultul este obosit de dimineață”

”Afectează și dezvoltarea adultului, îl face pe adult obosit dimineața. L-ai poluat, l-ai obosit. El pleacă obosit de acasă. De aia și claxonează, pentru că este nervos dimineața, nu-i merg lucrurile bine. Și este foarte interesant că la persoanele puțin mai mature produc acele boli groaznice ale sistemului nervos care nu au leac. Începând cu tot felul de forme de demență și ajungând la acea boală gravă cu nume nemțesc pe care nu vi-l spun ca să nu vă speriați”, mai spune medicul zâmbind.

”Este bine să evităm zonele foarte aglomerate”

”Este bine să evităm zonele foarte aglomerate, pe cât posibil, să maximizăm expunerea la căldură și la poluare, să nu fim afară, să fim în interior cu geamurile închise, și seara, dacă putem să facem o plimbare în parcurile capitalei care încă mai funcționează, să primim aer curat, iar în weekend să fugim. Indiferent de cât de greu este drumul spre Valea Prahovei, să fugim spre munte și să inhalăm aer curat”, a concluzionat medicul Vlad Ciurea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Vlad Ciurea poluare
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close