Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Finlandezii vor să intre în NATO de frica războiului. Creștere bruscă a sprijinului popular pentru aderare

Finlandezii vor să intre în NATO de frica războiului. Creștere bruscă a sprijinului popular pentru aderare

Războiul din Ucraina a schimbat fundamental percepţia europenilor faţă de securitatea în regiune. Iar în Finlanda asta se traduce printr-o creştere bruscă a sprijinului popular faţă de ideea aderării ţării la NATO.

Finlandezii vor să intre în NATO de frica războiului. Creștere bruscă a sprijinului popular pentru aderare
Sursa foto: Twitter/ The Wall Street Journal
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mai 2022   •   18:51

La începutul invaziei Rusiei în Ucraina, aproximativ 30% din finlandezi își doreau aderarea țării la NATO. În prezent, procentul a ajuns la 60%. Guvernanții de la Helsinki ar putea cere chiar săptămâna aceasta aderarea țării la Alianța Nord Atlantică.

Pe partea stângă, sunt copaci din Rusia. Pe dreapta, în depărtare, ferme finlandeze. Prin luminişuri zărim gardul şubred care se întinde pe mare parte din cei 1300 de kilometri de graniţă care le separă.

Este chiar remarcabil cât de deschisă pare să fie frontiera. Nu avem voie să traversăm acest câmp dar la celălalt capăt al câmpului, la 100 de metri distanță, este un gard de mică înălțime, câțiva stâlpi de lemn și ceva sârmă.

Sirkku Krohones este prinsă la mijloc. Pământul fermei sale se întinde până la Rusia.

- Pământul nostru este la zero metri.

- Terenul dumneavoastră este pe graniţă?

- Da

- Cum vă simţiţi legat de asta acum?

- Confuză. A fost sigur. Acum e diferit.

Pentru finlandezi schimbarea atitudinii s-a produs rapid. Susţinerea pentru NATO, cândva firavă, a crescut rapid după ce Rusia a invadat Ucraina de la o treime la două treimi în doar câteva săptămâni.

- NATO, bineînţeles NATO.

- Excelentă alegere, bineînţeles, pentru că avem nevoie de protecţie acum şi este cea mai bună disponibilă.

- Dacă ne alăturăm NATO, aceasta ar fi o cale pentru noi să nu ne invadeze nimeni.

Aici în estul Finlandei, generaţii întregi au crescut ştiind că Rusia poate fi un vecin periculos. La punctul oficial de trecere a frontierei, unul dintre puţinele locuri pe unde ruşii pot intra legal în Finlanda, traficul este de zece ori mai scăzut decât acum doi ani şi nicio ameninţare aparentă la trecerea graniţei.

De cealalată parte, acest tânăr rus caută siguranţa Finlandei şi să scape de războiul lui Putin.

-Cred că nu o să mă întorc niciodată în Rusia.

- Serios?

- De asemenea încerc să scap de încorporare pentru că nu vreau să mor în Ucraina. Nu e ceva ce mi-ar plăcea să fac.

Poate părea un gard şubred dar peste câteva zile, când parlamentul finlandez este aşteptat să voteze în favoarea aderării la NATO, această frontieră de sârmă şi lemn ar putea deveni parte din noua Cortină de Fier care ţine relele intenţii ale lui Putin la distanţă.

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close