Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Previziuni economice sumbre pentru România, în 2024. Pe ce se bazează, totuşi, optimismul guvernului

Previziuni economice sumbre pentru România, în 2024. Pe ce se bazează, totuşi, optimismul guvernului

Scenariile Guvernului pentru anul viitor ar putea fi mult prea bune faţă de ce se aşteaptă în tot restul Europei sau chiar în Statele Unite. În timp ce la noi se vorbeşte despre cheltuieli uriaşe pentru creşteri de pensii şi de salarii, restul ţărilor privesc cu precauţie situaţia economică şi încearcă să limiteze astfel de cheltuieli.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2023   •   19:17

Specialiştii în economie spun că abia pe finalul anului viitor ar putea exista condiţiile pentru creşterea alocărilor bugetare, în timp ce la noi se vorbește de cheltuieli masive pentru întreg 2024.

Guvernații României susțin că nişte fonduri uriaşe ar veni la bugetul statului din diminuarea evaziunii la TVA. Această este însă o temă neverosimilă.

Nu că n-ar exista evaziune fiscală în România, dar taxa pe valoarea adăugată este o taxă specifică consumului. 80% din cetăţenii acestei ţări fac cumpărături de la marile lanţuri de magazine şi primesc bon.

Citește și: Scandal pe banii românilor, în Guvern. Bugetul țării pe anul 2024, în dezbateri furtunoase

Astfel, în acest sector evaziunea TVA este zero. Totodată, 80% din veniturile statului vin de la populaţie şi doar 20% de la firme. Asta pentru că majoritatea sunt companii mari, internaţionale care plătesc impozitul pe dividente, în ţara de origine.

O astfel de măsură care ar aduce într-adevăr bani la buget ar funcţiona în Germania unde veniturile la bugetul de stat sunt 50% de la populaţie şi 50% de la companii.

Așadar singura variantă plauzibilă rămâne ca statul să reducă drastic cheltuielile publice. Însă, este greu de crezut, având în vedere că vine un an electoral.

 

×
Subiecte în articol: buget 2024 economie
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close