Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Primăriile din România rămase cu datorii de milioane de lei, din cauza foștilor edili

Primăriile din România rămase cu datorii de milioane de lei, din cauza foștilor edili

Două primării din judeţul Mehedinţi au de plătit statului o datorie care însumată depăşeşte câteva milioane de lei. Edilii care au creat aceste găuri în buget nu mai sunt de mult în funcţie, iar dosarele penale deschise pe numele lor s-au prescris.

Primăriile din România rămase cu datorii de milioane de lei, din cauza foștilor edili
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ioana Mircea    |    03 Noi 2023   •   18:57

În 2017, Guvernul a alocat suma de 2,3 milioane de lei pentru refacerea a 12 km de drum situat între două sate din judeţul Mehedinţi.

Datele din documente nu au corespuns cu cele din teren, iar astfel doar jumătate din distanţa inițială a fost refăcută. S-a deschis un dosar penal pe numele fostului primar, însă, între timp, acesta s-a prescris, iar primăria a rămas cu datoria.

"S-a stabilit un prejudiciu în valoare de 800 de mii de lei și ceva, suma cu care ne am înscris la masa credală. Șansele sunt minime cu privire la recuperarea acestor sume", a declarat Ionuț Tudorescu, primarul localității Baia de Aramă.

Citește și: Jurnalistă din Arad, pusă de Primărie să plătească taxă pentru că a cerut informații

Lipsa asfaltului îi nemulțumește pe locuitorii satelor respective, pentru că, spun aceştia, după fiecare ploaie, drumurile devin impracticabile.

O situație similară este și la primăria Malovăț, acolo unde actualul primar, în funcție din 2016, se luptă, de 7 ani, să acopere gaura din bugetul local lăsată de fostul edil, care a scăpat de dosar din acelaşi motiv: s-a prescris.

"Prejudiciul ca prejudiciu, problema e mai amplă din cauza acestor cheltuieli nejustificate în urma cărora au fost penalități de 4 milioane de lei. Fostul primar a făcut lucrări în mod nejustificat de 1 milion 500 de lei la care trebuie să plătească penalități", a declarat Ion Michescu, primarul localității Malovăț.

Și la Malovăț, la fel ca în Baia de Aramă, abia anul acesta s-a încheiat procesul. Astfel, autoritățile au mână liberă la depunerea de proiecte inclusiv în zonele vizate de anchetele judiciare din ultimii ani. În perioada proceselor, a fost interzisă intervenția cu alte lucrări în acele zone, întrucât au fost realizate expertize la fața locului.

×
Subiecte în articol: primarii datorii România edili
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close