Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Sunt nişte minciuni ca să-i scoată pe ei": Rudele pacienților morți la Spitalul Pantelimon, după primele rezultate ale anchetei

"Sunt nişte minciuni ca să-i scoată pe ei": Rudele pacienților morți la Spitalul Pantelimon, după primele rezultate ale anchetei

Primele rezultate în cazul deceselor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon nu i-au liniştit pe oamenii care şi-au pierdut rudele pe paturile morţii de la ATI.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2024   •   18:33

Rudele celor decedați la Spitalul Sfântul Pantelimon din București se plâng că sunt măcinaţi în continuare de mii de întrebări şi nu înteleg de ce bolnavii ar fi fost implicaţi în conflictele permanente ale unor cadre medicale.

Ministrul Sănătăţii a avut o primă reacţie după publicarea raportului Comisiei Interne a Spitalului. Alexandru Rafila consideră obiective primele rezultate care au arătat că nu a fost scăzută intenţionat doza de noradrenalină dar că personalul medical din Secţia Terapie Intensivă nu are pregătirea necesară şi nici nu le arată empatie bolnavilor în stare critică.

Comisia internă a Spitalului Sf Pantelimon a fost constituită din cinci medici care au făcut verificări timp de aproximativ o săptămână. Au fost analizate foile de observaţie dar şi fişele de lucru care conţin doza de noradrenalină administrată în perioada deceselor suspecte. Membrii comisiei au stabilit în raportul final că au fost respectate protocoalele medicale şi că nu a fost redusă doza de noradrenalină bolnavilor.

"Cred că sunt obiective, nu am niciun motiv să cred că aceste rezultate ale anchetei interne nu au fost obiective. Nu putem să tragem concluzii pripite printr-un singur denunț și să aducem această discuție în zona politică", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Din raportul Spitalului reiese că doza de noradrenalină ar fi fost modificată de o asistentă medicală din propria inițiativă, nu la cererea unui medic. Situaţie care nu a fost încă dovedită. Potrivit surselor medicale, ar fi vorba chiar de asistenta care a lansat acuzaţii şi care ar fi modificat tratamentul cu scopul de a-i salva pe bolnavi.

Personalul mediu și auxiliar nu are capacitatea medicală necesară

În urma controalelor din spital s-a descoperit că personalul mediu și auxiliar nu are capacitatea medicală necesară și nici nu le arată empatie bolnavilor. Fapte susținute chiar si de cei care au fost internați la Terapie Intensivă în perioada 4-7 aprilie 2024.

"Chiar nu ştiu de ce procedau aşa, de ce erau aşa de reci. Nu sunt liniştită deloc, pentru că, consider eu, sunt nişte minciuni ca să-i scoată pe ei. Tatăl meu nu avea cum să moară într-o zi, două zile maximum, chiar nu se poate aşa ceva", a spus o fiica unuia dintre pacienții decedați.

În acest caz continuă ancheta penală dar şi cea demarată de Colegiului Medicilor București care ar urma să fie gata săptămâna viitoare. Scandalul a luat amploare după ce directoarea de îngrijiri ar fi fost sunată de o asistentă de la Terapie Intensivă. Aceasta a spus că au murit bolnavii după ce li s-a scăzut intenţionat doza de noradrenalină

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close