Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Avem pagube mari" | Revolta fermierilor împotriva unui nou sistem antigrindină pus în funcţiune în Prahova

"Avem pagube mari" | Revolta fermierilor împotriva unui nou sistem antigrindină pus în funcţiune în Prahova

Fermierii din Prahova sunt furioși pe un nou sistem antigrindină care a fost pus în funcţiune în zona lor. Ei au organizat un protest spontan şi cer autorităţilor să oprească definitiv acest proiect.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2024   •   19:20

Potrivit fermierilor, din cauza rachetelor care sunt trase în nori, cantitățile de precipitații au scăzut drastic. Aşa că au venit cu tot cu utilaje să protesteze în faţa centrului antigrindină.

Sistemul naţional antigrindină funcționează în România de câţiva ani de zile. Chiar dacă este eficient în protejarea culturilor de grindină, fermierii spun că pe de altă parte face şi mult rău.

"Permanent avem pagube, de când s-a instaurat. Este un protest spontan generat de faptul ca începând de azi sistemul antigrindină devine funcțional. Suntem îngrijorați de activitatea acestui sistem pentru că noi credem ca îndepărtează ploaia de pe terenurile noastre. Dorim oprirea completă. Legea în care funcționează acest sistem nu are studiu de impact şi a primit aviz negativ de la 2 comisii", spune un fermier.

"Când se trag rachetele, norii se dispersează şi nu mai plouă", mai spune un fermier.

"Să ne lase în pace să facem agricultură"

Potrivit agricultorilor, din cauza substanțelor folosite în rachete, ploaia ajunge să cadă doar în anumite zone.

"Miercuri se anunță precipitații, este un semnal de alarmă, să ne lase în pace să facem agricultură, să nu mai tragă cu rachete pe care noi le numim anti fermieri", mai spune un fermier.

"Autoritățile să decidă, în speță Ministerul Agriculturii şi structurile adiacente vor da un punct de vedere din toata tara", spune Emil Drăgănescu, prefect de Prahova.

Pe de altă parte, specialiştii spun, pe baza rapoartelor tehnice, că rachetele antigrindină nu influențează în mod negativ nivelul precipitațiilor.

×
Subiecte în articol: fermieri prahova Centru Antigrindină
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close