Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii nu se mai înghesuie la "Noua Casă". De frica ratelor, fac credite cu dobânzi fixe

Românii nu se mai înghesuie la "Noua Casă". De frica ratelor, fac credite cu dobânzi fixe

Românii nu se mai înghesuie să își cumpere locuințe prin programul Noua Casă. Până acum doar 2% din bugetul total alocat a fost accesat, o scădere de şase ori față de acum doi ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   19:34

Însă asta nu înseamnă că românii nu își mai cumpără case. Din contră, a revenit apetitul pentru creditele ipotecare, iar cei mai mulți aleg dobânda fixă ca să nu se mai trezească din nou cu ratele dublate.

Dacă în alți ani era coadă mare la creditele date prin programul guvernamental, acum abia dacă mai sunt aplicanți.

În primele două luni, doar 210 români și-au cumpărat o locuință prin "Noua Casă", aproape de două ori mai puțini decât anul trecut și de 6 ori mai puțini decât în 2022.

Cei care vor să își cumpere o locuință cu un avans de doar 5% trebuie să aibă un venit minim garantat de 5.400 de lei. Reprezentanții Fondului de Garantare mizează că acest avantaj va aduce mai mulți clienți.

Românii nu se uită atât de mult la avans cât se uită la dobânzi

Tot mai multe bănci au venit cu oferte în care oferă ]n primii ani dobândă fixă de sub 6%.

Dacă la un credit de 280.000 de lei luat pe 30 de ani, înseamnă o rată lunară de 1.641 de lei în primii 5 ani. Asta în timp ce, prin programul Noua Casă, acolo unde dobânda este variabilă, oamenii ar avea de plătit, pentru același credit, o rată de peste 2.000 de lei, conform comparatorului bancar FinZoom.ro.

Cererile puține la Noua Casă nu înseamnă că oamenii nu și-au mai cumpărat case. În primul trimestru s-au acordat credite noi ipotecare în valoare de 1,3 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: romani noua casa rate credite dobanzi
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close