Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, piață de desfacere pentru tomatele din străinătate. Țara noastră a devenit cel mai mare importator al roșiilor turcești

România, piață de desfacere pentru tomatele din străinătate. Țara noastră a devenit cel mai mare importator al roșiilor turcești

Deși avem potențial de producere, România importă peste 90% din cantitatea de roșii consumată, motiv pentru care am devenit o piață de desfacere pentru tomatele din străinătate.

România, piață de desfacere pentru tomatele din străinătate. Țara noastră a devenit cel mai mare importator al roșiilor turcești
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   18:51

De la an la an, românii consumă tot mai multe legume aduse din străinătate, iar țara noastră a devenit cel mai mare importator al tomatelor din Turcia.

În doar șase luni, de la începutul anului 2023, România a cumpărat roșii turceşti de peste 60 de milioane de dolari.

Din păcate, chiar și în timpul verii, mai ales în supermarketuri, găsim tot tomate de import, producătorilor români fiindu-le greu să încheie contracte cu marile magazine, din cauza faptului că nu pot livra produse pe toată durata anului.

În pieţe, roşia românească se vinde acum cu preţul mediu de 4 lei per kilogram, însă comerţul este grav afectat de marfa de import.

Citește și: Femeie de 33 de ani, găsită moartă într-un apartament din Sibiu. Rudele fac acuzaţii grave la adresa iubitului ei

"Atestatul de producător este regăsit la mai toți neproducătorii. Ei pun eticheta ca fiind marfă românească. Este marfă turcească cu etichetă de România", a remarcat Gheorghe Vlad, legumicultor.

Mai mult, în România se mai cultivă, pentru bulion sau conserve, doar pe o suprafață de 10-20%, față de acum 15 ani.

În primele cinci luni ale acestui an, pe lângă fructe și legume, România a importat alimente în valoare de peste 4 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: rosii import
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close