Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Revoltă într-o şcoală, după ce au fost montate camere video la intrarea în toaletă. Directoarea unității: "Eram cu gândul că vom fi felicitaţi"

Revoltă într-o şcoală, după ce au fost montate camere video la intrarea în toaletă. Directoarea unității: "Eram cu gândul că vom fi felicitaţi"

Camerele de supraveghere care au apărut deja în unele şcoli din România provoacă un scandal imens. Părinţii se plâng la inspectoratele şcolare că nu au fost întrebaţi despre această decizie şi că intimitatea copiilor lor este încălcată grav. 

de Andreea Borboros    |    01 Apr 2024   •   18:50

La o şcoală din Timişoara, de exemplu, camerele de supraveghere au fost instalate inclusiv în baie. Nu este clar însă ce argumente legislative au şcolile, având în vedere că proiectul de lege care ar permite supravegherea video este departe de a fi adoptat.

“Am pus o cameră, artizanală, fără card, fără să fie legată la sistemul de supraveghere, pentru că am vrut să văd ce se întâmplă. Eram cu gândul că vom fi felicitaţi”, spune reprezentanta unităţii de învăţământ.

Reacţiile au fost însă cu totul altele. N-au fost felicitaţi, ci bombardaţi cu reclamaţii venite din partea părinţilor. 

Totul s-a întâmplat la Şcoala Gimnazială 30 din Timişoara. Aici, conducerea unităţii de învăţământ a decis să monteze o cameră de supraveghere în holul toaletelor. 

Un proiect pilot, spune directorul şcolii, prin care urmăreau să combată comportamentele neadecvate ale elevilor.

„Am făcut-o pentru a veni în sprijinul părinţilor, pentru a lua măsuri, ca locul cel mai vulnerabil dintr-o instituţie şcolară – toaleta – să-şi recapete destinaţia pentru care a fost creată”, a declarat Mihaela Şora, directoarea şcolii.

Deşi nu a funcţionat, părinţii au decis să ceară explicaţii la inspectoratul şcolar.

“A fost sesizată instituţia Inspectoratului Şcolar de către părinţi, care încearcă să afle care este calea legală, dacă avea dreptul unitatea de învăţământ să monteze acea cameră”, a declarat Aura Danielescu, şef ISJ Timiş.

Camerele de supraveghere au început însă să apară în mai multe şcoli din ţară. Chiar ministrul Educaţiei a anunţat la sfârşitul lunii că în şcoli vor putea fi instalate sisteme de supraveghere video fără acordul profesorilor sau al părinţilor.

"Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu este de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei. Considerăm că este o prelucrare excesivă de date cu caracter personal.

Nu sunt consultaţi părinţii, nu sunt justificate cazurile în care este necesară această supraveghere video. Nu se stabileşte cine de la nivelul unităţii de învăţământ ia o asemenea decizie de instituire a camerelor”, a precizat Alina Săvoiu, director juridic al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

×
Subiecte în articol: camere video scoli Timișoara
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close