Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cel mai scump tablou din lume, în centrul unui scandal uriaş. Procesul de artă se redeschide la New York

Cel mai scump tablou din lume, în centrul unui scandal uriaş. Procesul de artă se redeschide la New York

Cel mai mare proces de artă din lume se redeschide la New York. În centrul lui se află cel mai scump tablou vândut vreodată, realizat de Leonardo da Vinci, vândut ultima oară la preţul de 450 de milioane de dolari.

Cel mai scump tablou din lume, în centrul unui scandal uriaş. Procesul de artă se redeschide la New York
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mar 2023   •   23:33

Povestea tabloului poate deveni un scenariu de film. Procesul se desfăşoară între oligarhul rus Dmitri Rybolovlev şi Yves Bouvier, un dealer de artă elveţian, şi cea mai cunoscută casă de licitaţii din lume, Sotheby's.

Rusul îl acuză pe Bouvier că l-a înşelat cu 1,2 miliarde în cumpărarea mai multor tablouri, tranzacţii private asistate de angajaţi Sotheby's. Au fost opere de milioane de dolari cum ar fi Klimt, Modigliani sau Rene Magritte. Cel mai important, Salvator Mundi, cea mai scumpă pictură din lume, realizată în urmă cu jumătate de secol, de Leonardo, care îl înfăţişează pe Isus care cu o mână binecuvântează lumea şi în cealaltă ţine un orb care semnifică Pământul.

Când a fost descoperită în 2011, pictura a creat senzaţie, pentru că în lume există mai puţin de 20 de picturi ale lui Leonardo rămase. A fost vândută iniţial la 10.000 de euro, în 2005, nimeni nu ştia a cui este, apoi expertii britanici au certificat-o ca fiind a lui Leonardo şi a fost expusă în Marea Britanie.

În 2013 e cumpărată de Bouvier pentru 80 de milioane de dolari şi vândută imediat lui Rybolovlev pentru 127,5 milioane de dolari. Oligarhul spune că a fost înşelat cu aproape 50 de milioane.

Ulterior tabloul a fost vândut de oligarh pentru 450 de milioane la New York către un cumpărător misterios care ar fi Mohammed bin Salman, controversatul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. De atunci tabloul a dispărut şi nu l-a mai văzut nimeni.

Procesul privind afacerea Bouvier va începe luna viitoare la New York printr-o încercare de mediere între cele două părţi.

×
Subiecte în articol: Salvator Mundi tablou leonardo da vinci
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close