Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Soroban, metoda japoneză care antrenează creierul

Soroban, metoda japoneză care antrenează creierul

Sunt copii care pot calcula mai multe numere în doar câteva secunde. Și este chiar ușoară pentru ei, pot calcula inclusiv cu numere de oridinul milioanelor. Aceștia folosesc o metodă japoneză, care are la bază sorobanul, adică un instrument asemănător cu o numărătoare.

Soroban, metoda japoneză care antrenează creierul
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Sep 2023   •   15:29

Sorobanul este o tehnică de calcul japoneză, care ajuta dezvoltarea echilibrată a creierului la copii. Prin proiectarea mentală a abacului japonez, creativitatea și imaginația copiilor se dezvoltă semnificativ. Creșterea capacității de concentrare, stimularea atenției și o mai mare viteză de procesare și analiză a informațiilor sunt beneficii certe și foarte utile ale metodei, mai ales în cazul copiilor care petrec multe ore în fața calculatorului și au dificultăți în a se concentra la școală.
 
"Copiii din centrele noastre invata sa efectueze calcule pe numaratoare si apoi proiecteaza imaginea pe aceasta numaratoare si fac niste calcule foarte rapid. Dupa ce ei ajung sa calculeze foarte bine pe numaratoare si lucreaza ca si cum ar avea fizic, ei dezolvta foarte mult emisfera cerebrala dreapta care din pacate nu se dezvolta suficient in sistemul educational romanesc.", a spus Nomin Damdin, fondator centru de educație japoneză.
 
Metoda dezvoltă ambele emisfere cerebrale, cu precădere emisfera dreaptă, responsabilă cu imaginația si intuiția. Încă de la primele ședințe se pot observa modificări la nivelul creierului pentru copii. 


 
"Toti copiii care reusesc sa efectueze doua lucruri deodata, deoarece cand efectueaza calcule folosesc emisfera cerebrala dreapta pentru ca raspunde pe imaginatie, iar daca recita i poezie folosesc emisfera stanga pentru ca se ocupa de limbaj si atunci folosim stanga pentru poezie si dreapta pentru calcule, dar un copil care nu stie acest lucru nu are cum sa faca asta pentru ca ar folosi aceeasi emisfera pentru ambele.", a mai spus acesta.
 
Metoda dezvoltă și abilități importante pentru viața de zi cu zi, cum ar fi încrederea copiilor în forțele proprii, prin faptul că aceștia ajung să efectueze mental, rapid și corect, calcule complexe. Se dezvoltă dexteritatea, se cultivă răbdarea și anumite competențe pentru viață și carieră, precum capacitatea de a face mai multe lucruri simultan, disciplină și autocontrol și capacitatea de a gestiona în mod corect timpul. 
 
Inițial, copiii învață tehnica calculului soroban, apoi trec la calculul imaginar, care este partea cea mai complicată și importantă a cursului.

×
Subiecte în articol: Numai de bine soroban joc
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close