Antena 3 CNN Externe Aderarea Suediei la NATO, votată într-o comisie a Parlamentului din Turcia. Plenul are ultimul cuvânt

Aderarea Suediei la NATO, votată într-o comisie a Parlamentului din Turcia. Plenul are ultimul cuvânt

Un eveniment care semnalează progrese în atitudinea Turciei față de aderarea Suediei la NATO a avut loc marți.

Aderarea Suediei la NATO, votată într-o comisie a Parlamentului din Turcia. Plenul are ultimul cuvânt
Sursa foto: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Dec 2023   •   20:38

Comisia pentru Relații Externe a Parlamentului din Turcia a aprobat aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Este un vot care deschide calea pentru aprobarea în plenul forului legislativ turc.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să se folosească de aderarea Suediei - care, pentru a deveni efectivă, trebuie votată în Parlamentele tuturor actualilor membri - ca pârghie în relația cu SUA, reticente în a furniza Ankarei avioane de luptă F-16.

Erdogan șantajează SUA: Avioane F-16 contra ratificării aderării Suediei

Erdogan a întreprins, săptămâna trecută, o vizită la Budapesta, în timpul căreia a spus că vrea să-și consolideze legăturile cu Ungaria în domenii precum Apărarea și Energia.

Ungaria și Turcia sunt țări care, în pofida statutului de membru NATO, au păstrat legături strânse cu regimul președintelui rus Vladimir Putin.

De asemenea, cele două sunt singurele state NATO care încă nu au ratificat în Parlamentele naționale aderarea Suediei la Alianța Militară Nord-Atlantică.

La începutul acestei luni, Erdogan a condiționat ratificarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO de aprobarea "simultană", în Congresul Statelor Unite, a vânzării de avioane de luptă F-16 către Ankara.

În ceea ce-l privește pe Orban, acesta a spus, astă toamnă, că ratificarea candidaturii Suediei la NATO în Parlamentul de la Budapesta nu este o chestiune "urgentă".

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close