Antena 3 CNN Externe Alerta de tsunami în Japonia, coborâtă la nivel normal. Celelalte ţări, în afara pericolului (VIDEO)

Alerta de tsunami în Japonia, coborâtă la nivel normal. Celelalte ţări, în afara pericolului (VIDEO)

Alerta de tsunami în Japonia, coborâtă la nivel normal. Celelalte ţări, în afara pericolului (VIDEO)
Sursa foto: tsunami
28 Feb 2010   •   13:59

Centrul de alertă american a anulat, duminică, alerta de tsunami emisă pentru toate ţările riverane Oceanului Pacific în urma cutremurului puternic produs sâmbătă în largul coastelor chiliene, transmite AFP.
"Alerta de tsunami emisă pentru tot Pacificul de Centrul este acum ridicată pentru toate ţările", a anunţat observatorul american într-un comunicat. Potrivit centrului, noi distrugeri legate de tsunami nu ar trebui să afecteze "regiunile de coastă care nu au fost încă lovite".

Duminică, autorităţile japoneze au coborât nivelul alertei de tsunami de la "major" la "normal".
Autorităţile japoneze au emis, duminică, un ordin de evacuare a 320.000 de persoane din nordul ţării, ameninţate de un tsunami major. Acestea au avertizat că un val care ar putea depăşi trei metri riscă să se producă ca urmare a cutremurului produs în Chile.

Duminică dimineaţă, trei valuri seismice au lovit, coasta de nord a Japoniei. Potrivit AFP, ultimul tsunami a lovit coasta Japoniei la 06.49 GMT (08.49 ora României)şi avut o înălţime de 120 de centrimetri, în timp ce al doilea a atins 90 de centimetri. Primul val seismic a fost mai mic, având 30 de centimetri. Acesta a fost urmat de mai multe valuri cu o înălţime de 10-30 cm.

Polinezia Franceză, a fost, de asemenea, lovită de mai multe valuri cu înălţimea de 2-4 metri, iar în Tahiti, Hawaii, Samoa, Insulele Cook, Tonga, Fiji şi Vanuatu au fost declanşate evacuări masive. Valurile seismice care au lovit coastele hawaiene au avut o înălţime de aproape doi metri, jumătate din cât se estimase iniţial.

În ciuda avertizărilor făcute de autorităţi, daunele materiale provocate în Pacific au fost limitate şi nu a fost raportată nicio victimă, în afară celor din Chile.

Alertă de tsunami a fost emisă şi în Rusia, dar între timp ea a fost ridicată. Ruşii au evacuat peninsula Kamciatka şi insula Sahalin.
"Înălţimea valului a avut doar 25 de centimetri şi nu a provocat niciun incident", a explicat un oficial rus.

Mai multe valuri tsunami au lovit, sâmbătă, insula Robinson Crusoe din Pacificul de Sud, situată la 700 de kilometri de litoralul chilian. Cinci oameni au murit şi alţi 11 au fost daţi dispăruţi.



Antena3.ro




×
Subiecte în articol: tsunami cutremur Chile japonia litoral coasta Rusia
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close