Antena 3 CNN Externe Polonia interzice întreruperea sarcinilor cu malformații congenitale

Polonia interzice întreruperea sarcinilor cu malformații congenitale

Curtea Constituţională a Poloniei a decis că legea care permitea avortul în cazul unor defecte congenitale ale fătului este neconstituţională, mai ales că țara are deja unele din cele mai stricte legi în domeniu din toată Europa.

Polonia interzice întreruperea sarcinilor cu malformații congenitale
Sursa foto: Pexels
de Iulia Gorgorin    |    22 Oct 2020   •   22:00

 Tribunalului Constituțional din Polonia a decis joi întreruperea sarcinilor în cazul în care defecte congenitale sunt depistate. Legea dezbătută de Curtea Constituțională s-a dovedit a fi neconstituțională.

Decizia a fost luată după ce un grup de parlamentari de dreapta au depus o moțiune în care se argumentează că avortul făcut în acele condiții încalcă un articol din constituția poloneză în care este enunțat faptul că viața fiecărui individ este protejată.

Polonia este o țară predominant catolică, iar legea contestată a fost introdusă în 1993 fiind un compromis greu câștigat.

Astfel, avortul va fi permis doar în cazul în sarcina periclitează sănătatea sau viața mamei, sau dacă este rezultatul unui viol sau incest.

De asemenea, Andrzej Duda, președintele Poloniei proaspăt reales, s-a pronunțat și el în favoarea noii restricții.

Potrivit datelor oficiale din Polonia, țara a înregistrat anul trecut 1.100 de avorturi, marea majoritate fiind autorizate din cauza unor malformații congenitale ale fetusului.

ONG-urile pentru drepturile femeilor avertizează că numărul femeilor poloneze care vor apela la clinici din străinătate sau clandestine pentru o întrerupere de sarcină ar putea ajunge până la 200.000 anual.
 

×
Subiecte în articol: avort sarcini malformatii
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close