Antena 3 CNN Externe Belarusul înăsprește legile împotriva protestatarilor și a “extremismului”

Belarusul înăsprește legile împotriva protestatarilor și a “extremismului”

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a semnat o lege prin care înăsprește sancțiunile pentru protestatarii care participă la mitinguri neautorizate și sancțiunile pentru „extremism”, au declarat marți autoritățile.

Belarusul înăsprește legile împotriva protestatarilor și a “extremismului”
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    08 Iun 2021   •   21:14

Într-un document separat, Lukașenko a instituit o nouă sărbătoare oficială - Ziua unității naționale - la 17 septembrie, dată la care URSS a invadat în 1939 Polonia, împărțind-o cu Germania fascistă, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, relatează publicația Zerkalo nedeli, citând agenția de presă oficială belarusă Belta.

Această nouă legislație este pusă în aplicare în timp ce regimul de la Minsk continuă represiunea implacabilă împotriva mișcării de contestare începută în august 2020, când o bună parte a populației belaruse a contestat realegerea lui Aleksandr Lukașenko pentru un nou mandat prezidențial, al șaselea la număr, în urma unui scrutin considerat fraudat pe scară largă. Represaliile declanșate de autorități au dus la arestarea a mii de persoane, încarcerarea mai multor sute de belaruși și exil forțat pentru sute de susținători ai opoziției sau jurnaliști.

O persoană care participă la mai mult de două manifestații neautorizate riscă de acum până la trei ani de închisoare, potrivit noii legi publicate marți pe portalul informațiilor juridice oficiale.

Noi pedepse sunt introduse pentru combaterea 'extremismului'. Pentru participarea la activități considerate 'extremiste' de către regim sau 'promovarea' unor astfel de acțiuni pedeapsa este de șase ani de închisoare. O persoană acuzată de 'finanțarea' unor astfel de activități riscă până la cinci ani de închisoare.

În Rusia, acuzaţiile de „extremism” sunt utilizate pentru urmărirea atât a organizaţiilor de opoziţie, cum ar fi cele ale militantului anticorupţie Aleksei Navalnîi, cât şi împotriva grupurilor ultranaţionaliste sau a mişcărilor religioase.

Noua legislaţie belarusă prevede de acum şapte ani de închisoare pentru „violenţe sau ameninţare cu utilizarea violenţei” împotriva forţelor de ordine, faţă de şase ani cât era până acum, şi trei ani de închisoare pentru opunere de „rezistenţă” la arestarea de către poliţie.

Un nou articol adăugat la Codul penal interzice publicarea de informaţii „personale” despre membrii forţelor de ordine sau rudele lor. Acesta prevede până la cinci ani de închisoare, în timp ce până în prezent erau prevăzute doar pedepse scurte cu închisoarea, potrivit Euronews.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close