Antena 3 CNN Externe BREXIT. Irlanda dă semne că se distanțează de Marea Britanie. Declarație delicată a ministrului de Externe

BREXIT. Irlanda dă semne că se distanțează de Marea Britanie. Declarație delicată a ministrului de Externe

BREXIT. Irlanda dă semne că se distanțează de Marea Britanie. Declarație delicată a ministrului de Externe
03 Oct 2016   •   16:34

Revenirea la controalele la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, din cauza ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu poate fi exclusă, a declarat luni ministrul irlandez de externe, Charlie Flanagan, după ce Londra şi-a prezentat calendarul pentru Brexit, relatează Reuters.

Irlanda de Nord, o provincie britanică, va fi singura frontieră terestră între Regatul Unit şi UE odată ce Marea Britanie va ieşi din UE. Atât Dublinul cât şi Londra au insistat, după referendumul din iunie pentru ieşirea din UE, că nu doresc revenirea la controalele la frontieră.

"Acest scenariu nu poate fi exclus", a declarat Charlie Flanagan la radioul Newstalk, întrebat dacă până în anul 2019 s-ar putea decide reinstituirea controalelor la frontieră, după ce premierul britanic Theresa May a anunţat că până la sfârşitul lunii martie anul viitor va iniţia procesul separării de UE.

"Reimpunerea unei frontiere puternic fortificate ar prezenta o mare provocare (...) Este o chestiune de mare preocupare pentru toată lumea de pe această insulă", a notat şeful diplomaţiei irlandeze.

Frontiera a fost marcată de puncte de control militare până la semnarea acordului de pace din anul 1998, care a încheiat trei decenii de violenţe între naţionaliştii catolici, care au dorit o Irlandă unită, şi unioniştii protestanţi, care au militat pentru menţinerea Irlandei de Nord britanice. Peste 3.600 de persoane au murit în acel conflict, aminteşte Reuters.

Economia irlandeză este văzută ca fiind cea mai vulnerabilă în faţa efectelor Brexitului. Dublinul încearcă să obţină sprijin din partea altor ţări ale UE pentru a păstra libertatea de circulaţie a persoanelor şi mărfurilor în întreaga insulă şi speră că un sistem de supraveghere electronică a frontierei va preveni nevoia de a ridica bariere fizice.

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close