Antena 3 CNN Externe Victorie în instanță pentru adolescenta franceză care a scris pe rețelele sociale că Islamul este "o religie a urii". Hărțuitorii săi au fost condamnați

Victorie în instanță pentru adolescenta franceză care a scris pe rețelele sociale că Islamul este "o religie a urii". Hărțuitorii săi au fost condamnați

Justiția franceză a pronunțat condamnările împotriva a 11 persoane care au hărțuit-o cu mesaje abuzive pe tânăra franceză care a formulat în mediul online critici la adresa Islamului, transmite BBC.

Victorie în instanță pentru adolescenta franceză care a scris pe rețelele sociale că Islamul este "o religie a urii". Hărțuitorii săi au fost condamnați
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Iul 2021   •   16:58

Condamnații au primit pedepse cu suspendare între patru și șase luni, care se vor transforma în pedepse cu executare, în cazul în care respectivii vor comite alte infracțiuni.

Cazul "Mila" a suscitat o atenție specială în Franța, unde, potrivit estimărilor, trăiesc între 3 și 4 milioane de practicanți ai Islamului iar ponderea musulmanilor în rândul populației peste 15 ani este de aproximativ 6%.

Scandalul s-a declanșat pe când o adolescentă, numită public "Mila", și-a dezvăluit homosexualitatea pe Instagram.

Ea a fost insultată de un blogger musulman, cu referire directă la sexualitatea sa.

După acest episod, Mila a descris Islamul drept o "religie a urii". Fata avea 16 ani pe când primul său clip pe Instagram a devenit viral.

De atunci, ea a primit peste 100.000 de mii de mesaje de ură și trăiește sub protecția permanentă a poliției.

Mila a fost nevoită să se retragă de la școală în contextul înmulțirii mesajelor abuzive la adresa sa.

După sentința pronunțată miercuri, fata, care între timp a împlinit 18 ani, a declarat: "Am învins și vom învinge mereu. Nu vreau ca victimele să mai fie blamate vreodată".

Cazul Mila reaprinde dezbaterea despre "dreptul la blasfemie" în Franța

Zece bărbați și trei femei cu vârste între 18 și 30 de ani, din diferite zone ale Franței, au fost apărut în fața instanței la începutul acestei luni, sub acuzația de hărțuire.

Unii dintre inculpați au fost acuzați de formularea de amenințări cu moartea la adresa Milei.

În cazul unuia dintre acuzați, procesul a fost abandonat din lipsă de probe. Într-un alt caz, inculpatul a fost eliberat din cauza unei probleme procedurale.

Ceilalți 11 au primit pedepse cu suspendare iar unii dintre cei condamnați au fost obligați de instanță la plata a 1.500 de euro daune către partea vătămată.

Judecătorul a decis că mesajele lor au făcut parte dintr-o campanie cu efect psihologic și fizic asupra fetei. 

"Pe stradă, ne abținem de la insultarea sau amenințarea celor ale căror atitudini și cuvine ne displac. Este valabil și pentru rețelele sociale", a spus judecătorul.

Președintele Macron și-a exprimat sprijinul pentru adolescenta hărțuită

În octombrie anul trecut, justiția franceză l-a condamnat pe un alt inculpat la trei ani de închisoare, după ce acesta a amenințat-o pe Mila cu moartea.

În sprijinul ei s-a pronunțat și președintele francez, Emmanuel Macron, care a susținut că în Franța oamenii se bucură de "dreptul la blasfemie - dreptul de a vorbi nerespectuos despre divinitate și religie".

În ultimii ani, Franța s-a confruntat cu un val de asasinate motivate religios, printre cele mai proeminente fiind atacul islamist al fraților Said și Cherif Kouachi, care au ucis 12 oameni în redacția săptămânalului satiric Charlie Hebdo în data de 7 ianuarie 2015.

Anul trecut, în octombrie, un profesor a fost ucis după pe a prezentat elevilor săi caricaturi ale Profetului Mohamed, în cadrul unei discuții despre libertatea de expresie.

Foto: Adolescenta cu identitatea "Mila" în mediul online participă la un termen al proceslui, Paris, 21 iunie 2021

×
Subiecte în articol: milă islam Franta condamnari
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close