Antena 3 CNN Externe Cutremur major, cu magnitudinea de 7,6, în Japonia! A fost emisă alertă de tsunami

Cutremur major, cu magnitudinea de 7,6, în Japonia! A fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,6, a avut loc luni, 1 ianuarie 2024, în Japonia.

de Laura Dinu    |    01 Ian 2024   •   09:41

Un cutremur puternic și un tsunami au lovit centrul Japoniei și coasta de vest, luni.  

Autoritățile i-au avertizat pe cetățeni să evacueze zonele afectate, întrerupând curentul la mii de case și anulând zborurile și serviciile feroviare către regiunile afectate, scrie reuters.com.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 a declanșat valuri de aproximativ 1 metru de-a lungul unor zone ale coastei Mării Japoniei, fiind așteptat un val mai mare, informează postul public NHK. 

Agenția de Meteorologie din Japonia a emis avertismente de tsunami pentru zonele de coastă Ishikawa, Niigata și Toyama. De asemenea, Rusia a emis avertismente de tsunami în orașele sale din estul îndepărtat Vladivostok și Nahodka. 

Autoritățile încă evaluează amploarea pagubelor, iar rezidenții trebuie să se pregătească pentru alte cutremure, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida în comentariile difuzate la NHK. 

„Rezidenții trebuie să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure și îndemn oamenii din zonele în care se așteaptă un tsunami să evacueze cât mai curând posibil”, a spus Kishida. 

Imaginile difuzate de NHK au arătat o clădire prăbușindu-se într-un val de praf în orașul de coastă Suzu și locuitorii orașului Kanazawa ascunși sub mese în timp ce cutremurul le zguduia casele. Cutremurul a zguduit și clădiri din capitala Tokyo, pe coasta opusă. 

Peste 36.000 de gospodării au rămas fără curent în Ishikawa și Toyama, a declarat furnizorul de utilități Hokuriku Electric Power (9505.T). 

Serviciile feroviare de mare viteză către Ishikawa au fost suspendate în timp ce operatorii de telecomunicații Softbank (9434.T) și KDDI (9433.T) au raportat întreruperi ale serviciilor de telefonie și internet în Ishikawa și Niigata, potrivit site-urilor lor web. 

Compania aeriană japoneză ANA (9202.T) a întors patru avioane care se îndreptau spre aeroporturile din Toyama și Ishikawa în aer după cutremur, în timp ce Japan Airlines (9201.T) a anulat majoritatea zborurilor către regiunile Niigata și Ishikawa pentru restul zilei.   

Autoritatea de Reglementare Nucleară din Japonia a declarat că nu au fost confirmate nereguli la centralele nucleare aflate de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power (9503.T) Ohi și Takahama din prefectura Fukui. 

Uzina Shika, Hokuriku din Ishikawa, care era situată cel mai aproape de epicentrul cutremurului, oprise deja cele două reactoare înainte de cutremur pentru o inspecție de rutină, astfel încât nu a fost afectată în niciun fel de seism. 

Un cutremur uriaș și un tsunami au lovit nord-estul Japoniei pe 11 martie 2011, omorând aproape 20.000 de oameni, devastând orașe și declanșând crize nucleare în Fukushima. 

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close