Antena 3 CNN Externe Diaspora Povestea românului care cerșește, îmbrăcat în Moș Crăciun, lângă Paris: "Nu sunt un hoț sau o persoană necinstită”

Povestea românului care cerșește, îmbrăcat în Moș Crăciun, lângă Paris: "Nu sunt un hoț sau o persoană necinstită”

Un român, originar din zona Buzăului, care cerșește, îmbrăcat în Moş Crăciun, într-un oraş de lângă Paris, atrage privirile trecătorilor. Povestea de viaţă a românului este impresionantă. Bărbatul a explicat de ce a ales să plece departe de casă şi de ce a recurs la această "metodă" de a câştiga bani.

Povestea românului care cerșește, îmbrăcat în Moș Crăciun, lângă Paris: "Nu sunt un hoț sau o persoană necinstită”
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Gelatu    |    08 Dec 2023   •   13:54

Un român din Buzău atrage zilnic atenţia trecătorilor din centrul orașului Mantes-la-Jolie, de lângă Paris, o persoană fără adăpost, îmbrăcată în Moș Crăciun, care cerșeşte în fața unei brutării.

Nu provine din Laponia, ci mai degrabă din Carpați, notează presa franceză, citată de stiridiaspora.ro. Românul ar fi ajuns în Franța, din regiunea Buzău, în urmă cu aproximativ două luni. Mario spune că și-a pierdut soția. Ar avea o mamă bolnavă și chiar el însuși ar avea ceva probleme de sănătate. De aceea își încearcă norocul aici, relatează aceeași sursă.

"Încerc să fac bani în așteptarea lunii ianuarie, când, în mod normal, trebuie să merg la muncă într-un abator”, mărturisește românul, în vârstă de 52 de ani, care are o lacrimă tatuată pe obrazul stâng.

"Nu sunt un hoț sau o persoană necinstită”

"De ce ai ales această ținută neobișnuită pentru a cere bani?", a fost întrebat de reporterul francez. 

"Este o tradiție în România. Acolo suntem foarte atașați de această sărbătoare. Nu port barbă falsă pentru a nu speria oamenii", a explicat românul.

Cu ținuta sa colorată, Mario plănuiește să se instaleze acolo de luni până sâmbătă, toată ziua, în perioada sărbătorilor.

"Dorm în stradă"

"Dorm în stradă, uneori în stația de autobuz și, slavă Domnului, supraviețuiesc”, a declarat el, fără să încerce să trezească milă.

Prezența lui remarcabilă nu a fost pe gustul unui al doilea cerșetor cu care a împărțit pentru prima dată această porțiune de trotuar, care pare să-l acuze de "concurență neloială" din cauza costumului colorat pe care-l are și care atrage toată atenția trecătorilor, mai scrie sursa citată.

×
Subiecte în articol: roman Mos Craciun cersetor paris
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close