Antena 3 CNN Externe Doi experţi ONU în domeniul armamentului chimic au sosit la Damasc

Doi experţi ONU în domeniul armamentului chimic au sosit la Damasc

Doi experţi ONU în domeniul armamentului chimic au sosit la Damasc
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    24 Iul 2013   •   14:27

Doi experţi ONU însărcinaţi cu examinarea unei presupuse utilizări a unor arme chimice în conflictul din Siria au sosit miercuri la Damasc, relatează AFP, citată de Mediafax.

În ultima perioadă, regimul şi rebelii se acuză reciproc de faptul că au recurs la acest tip de armament.

Reprezentanţii ONU, Ake Sellstrom şi Angela Kane, urmează să poarte discuţii cu regimul pentru a primi acces pe teritoriul sirian în cadrul unei anchete care să determine dacă în conflictul din Siria a fost utilizat gaz sarin.

Kane este Înaltul Reprezentant ONU pentru Dezarmare, iar Sellstrom este şeful misiunii ONU încărcinate cu anchetarea acuzaţiilor de utilizare a unor arme chimice în Siria.

„Răspunzând unei invitaţii din partea Guvernului sirian, Kane şi Sellstrom au sosit în Siria în cadrul unei vizite oficiale de două zile, în cursul căreia se vor întâlni cu oficiali sirieni de rang înalt", a declarat Khaled al-Masri, însărcinat cu comunicarea şi consilier ONU la Damasc.

Regimul sirian insista ca anchetatorii ONU să se concentreze asupra unui incident atribuit de către Damasc opoziţiei siriene, incident care a avut loc în martie, la Khan al-Asal, în apropiere de Alep, în nordul ţării, dar rebelii au preluat luni controlul asupra acestui oraş.

Potrivit ONU, Damascul refuză ca anchetatorii să ancheteze şi acuzaţii formulate împoriva armatei siriene, de către Londra şi Paris, cu privire la producerea unor incidente similare la Homs, în decembrie 2012.

Această divergenţă a împiedicat, până în prezent, misiunea ONU de anchetă să meargă la faţa locului cu scopul de a culege mărturii şi a recolta eşantioane.

×
Subiecte în articol: Siria ancheta
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close