Antena 3 CNN Externe Edward Snowden, recompensat cu un premiu pentru libertatea de expresie

Edward Snowden, recompensat cu un premiu pentru libertatea de expresie

Edward Snowden, recompensat cu un premiu pentru libertatea de expresie
de S.T.    |    02 Iun 2015   •   18:09

Fostul consultant al Agenției de securitate americană (NSA), Edward Snowden, a primit marți un premiu în Norvegia, ceea ce ridică problema delicată a eventualei sale veniri în țara scandinavă, aliat apropiat al SUA, informează AFP.

Americanul de 31 de ani a primit Premiul Bjornson pentru libertatea de expresie, "pentru munca sa de protecție a vieții private și pentru că a pus într-o lumină critică supravegherea de către state a cetățenilor lor și a altora"
, a precizat juriul.

Inculpat pentru spionaj în SUA după ce a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale NSA, Edward Snowden, în prezent exilat în Rusia, a fost invitat să se deplaseze în Norvegia pentru a-și primi recompensa la 5 septembrie, punând autoritățile norvegiene într-o situație potențial incomodă.

Academia Bjornstjerne Bjornson, după numele scriitorului norvegian câștigător al Premiului Nobel pentru literatură în 1903, a cerut guvernului norvegian să garanteze că Snowden nu va fi extrădat dacă va merge personal să-și ridice premiul în valoare de 100.000 de coroane (11.500 de euro).

Ministerul Justiției a indicat că acest caz ține de Oficiul pentru imigrație, care a precizat la rândul său că nu va lua nicio poziție decât după ce va primi o eventuală cerere din partea celui aflat în cauză.

Atunci când a primit în 2014 premiul suedez Right Livelihood, care-i recompensează pe cei care contribuie la ameliorarea condiției umane, Snowden a preferat să se exprime prin videoconferință în loc să vină să ridice premiul la Stockholm.

Ca și în 2014, numele de Edward Snowden a fost propus, alături de ale altor 272 de candidați, pentru Premiul Nobel pentru Pace 2015, ce va fi atribuit tot în Norvegia la 9 octombrie.

×
Subiecte în articol: NSA Edward Snowden
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close