Antena 3 CNN Externe Hamas: Abbas dorea să revină în Gaza pe tancurile israeliene, dar Iranul are cota sa din victorie

Hamas: Abbas dorea să revină în Gaza pe tancurile israeliene, dar Iranul are cota sa din victorie

Hamas: Abbas dorea să revină în Gaza pe tancurile israeliene, dar Iranul are cota sa din victorie
Sursa foto: liderul hamas Khaled Meshaal
02 Feb 2009   •   01:43

Reconcilierea palestiniană a suferit un nou regres după ce Hamas a respins condiţia preşedintelului palestinian Mahmoud Abbas ca grupul să recunoască supremaţia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei înainte de a purta negocieri. În cadrul unui discurs la Cairo, Abbas a criticat mişcarea islamică pentru conduita din timpul războiului de trei săptămâni din Gaza, acuzând grupul de ?comportament iresponsabil? şi de urmărirea unei ?agende care nu este palestiniană?.
?Nu va avea loc nici un dialog cu cei ce resping OEP. Trebuie să admită fără echivoc că această organizaţie este singura reprezentantă a poporului palestinian. Abia apoi va avea loc un dialog?, declara Abbas.
Din Siria, oficiali ai Hamas aflaţi în exil au replicat: ?vrem să îi spunem lui Abbas că noi nu cerşim dialogul?, declara Mohammed Nazal, citat de CBS News.
?Oricum nu suntem surprinşi să auzim tonul inflamator al lui Abbas şi acuzaţiile sale false, ce reflectă starea de confuzie după marea victorie a Hamas şi a altor grupuri de rezistenţă contra Israel. Abbas şi echipa sa doreau să revină în Gaza pe tancurile israeliene, după ce majoritatea au fugit doar în lenjerie la Ramallah şi Cairo." Mişcarea islamică Hamas conduce Gaza de la câştigarea alegerilor, în iunie 2007.
Remarcile au venit după ce palestinieni din ambele tabere s-au adunat la Cairo pentru a purta luni discuţii pentru un armistiţiu în Gaza.
Liderul Hamas Khaled Mishaal s-a aflat într-o vizită în Iran pentru a mulţumi Teheranulu pentru sprijinul din timpul conflictului de 22 de zile din Fâşia Gaza.
Cele două tabere sunt de acord, în principiu, cu ideea unui guvern de unitate naţională pentru Autoritatea Palestiniană, dar nu cad de acord dacă Abbas mai are mandatul de a conduce sau dacă răspunsul armat încă este o strategie legitimă de abordare a Israelului.
În altă ordine de idei, liderul Hamas, Khaled Meshaal, a lăudat, la Teheran, ajutorul Iranului pentru ?victoria? asupra Israelului în Gaza.
?Victoria poporului din Gaza a fost un miracol al lui Dumnezeu, iar Republica Islamică sigur are cota sa în această victorie?, declara Meshaal la întîlnirea cu liderul suprem al Iranului ayatollah Ali Khamenei, potrivit agenţiei de presă Fars .
Meshaal a venit din exilul din Siria pentru a se mai întâlni şi cu preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, dar şi ministrul de externe.
Khamenei ş-a felicitat pe liderul Hamas, apreciind că ?poporul din Gaza şi rezistenţa islamică ne-au făcut pe toţi mândri cu răbdarea şi perseverenţa lor au trecut cu succes acest test dificil?. Ayatolahul a subliniat că războiul din Gaza nu s-a terminat.
Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close