Antena 3 CNN Externe Igar Lednik, un deținut politic din Belarus, a murit în închisoare, la patru zile după decesul lui Aleksei Navalnîi într-o colonie penitenciară din Rusia

Igar Lednik, un deținut politic din Belarus, a murit în închisoare, la patru zile după decesul lui Aleksei Navalnîi într-o colonie penitenciară din Rusia

Belarus, stat ex-sovietic condus cu mână forte de aliatul lui Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko, are propria cronică neagră a deceselor în închisoare în rândurile deținuților politici.

Igar Lednik, un deținut politic din Belarus, a murit în închisoare, la patru zile după decesul lui Aleksei Navalnîi într-o colonie penitenciară din Rusia
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2024   •   15:47

La patru zile după ce lumea civilizată a fost șocată de moartea lui Aleksei Navalnîi, presa internațională consemnează că Igar Lednik (foto interior), fost politician din opoziția belarusă, a murit în închisoare.

"Igar Lednik, fost membru al Partidului Social-Democrat belarus, activist și jurnalist, a murit în închisoare la vârsta de 64 de ani", a anunțat, marți, pe Telegram fosta sa organizație politică, în prezent condusă din străinătate.

Informația a fost confirmată și de Viasna, o organizație pentru apărarea drepturilor omului.

Lednik a fost arestat în decembrie 2022 și condamnat la trei ani de închisoare pentru "defăimarea" președintelui belarus.

Starea sa de sănătate s-a deteriorat în timpul detenției.

Sursele citate menționează că Lednik a suferit o intervenție chirurgicală din cauza unei afecțiuni gastro-intestinale și că bărbatul suferea și de o boală cardiacă, dar nu precizează cauza sau data exactă a decesului său.

ONG: Peste 1.400 de deținuți politici încarcerați de regimul Lukașenko în Belarus

Belarus a cunoscut în 2020 o represiune violentă declanșată de regimul Lukașenko la adresa forțelor de opoziție, după ce președintele, aflat la putere din 1994, a fost acuzat pe plan intern și internațional că a fraudat alegerile.

De atunci, sute de activiști, jurnaliști, apărători ai drepturilor și cetățeni obișnuiți au fost condamnați la pedepse cu închisoarea sau au fost forțați să plece în exil.

Potrivit ONG-ului Viasna, în prezent există peste 1 400 de prizonieri politici în Belarus.

Conform aceleiași surse, Igar Lednik este al cincilea deținut politic care moare în detenție în Belarus, din 2021 încoace.

La începutul, un alt deținut politic, Vadzim Hrasko, a murit în ianuarie într-o colonie penitenciară, în contextul în care ONG-urile care monitorizează situația în Belarus au relatat că acesta nu a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie.

Cauza oficială a decesului în cazul Hrasko a fost pneumonia.

Sursa: Le Figaro

Foto: o replică a celulei de închisoare în care a stat Aleksei Navalnîi înainte de a fi transferat în colonia penitenciară arctică "Lupul polar". Replica a fost expusă anul trecut în Lituania, la Vilnius

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close