Antena 3 CNN Externe Italia şi Franţa neagă existenţa unui comunicat comun cu Spania privind deciziile summitului UE

Italia şi Franţa neagă existenţa unui comunicat comun cu Spania privind deciziile summitului UE

Italia şi Franţa neagă existenţa unui comunicat comun cu Spania privind deciziile summitului UE
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    24 Iul 2012   •   20:28

Guvernele Italiei şi Franţei au negat, marţi, existenţa unui comunicat comun cu Spania, prin care ar fi cerut aplicarea imediată a deciziilor summitului UE de la sfârşitul lunii iunie, informează AFP.

Executivul italian şi-a exprimat într-un comunicat "stupoarea" legată de iniţiativa anunţată de Ministerul spaniol al Afacerilor Externe, referitoare la o pretinsă declaraţie comună a Spaniei, Italiei şi Franţei, despre care "guvernul de la Roma nu a fost informat".

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, a declarat că nu a cerut, alături de colegii spaniol şi italian, "o aplicare imediată" a acordurilor summitului UE din iunie, aşa cum s-a afirmat marţi într-un comunicat spaniol.

"Nu a avut loc un demers comun cu Italia şi Spania, Nu am cerut aplicarea imediată a acordurilor. Vom urma deciziile luate la summitul european", a arătat Cazeneuve.

Un comunicat publicat pe site-ul Ministerului spaniol de Externe a indicat că Ministerele Afacerilor Europene din Spania, Italia şi Franţa au cerut marţi Bruxelles-ului "aplicarea imediată a acordurilor" ultimului summit UE. Spania, Italia şi Franţa au solicitat aplicarea imediată a acordurilor summitului european din iunie, care prevăd în principal extinderea intervenţiei fondurilor de salvare în favoarea ţărilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat comun al celor trei state.

Italia şi Spania au obţinut la summitul din 28-29 iunie ca Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) şi succesorul acestuia, Mecanismul European de Stabilitate (MES) să poată recapitaliza direct băncile cu probleme financiare, fără să îndatoreze mai mult guvernele.

Se menţin însă elemente necunoscute, în special cele privind momentul intrării în vigoare a MES şi foncţionarea acestuia, în timp ce Germania refuză crearea obligaţiunilor comune.

MES este în întârziere şi nu va fi lansat înainte de cel sfârşitul lunii septembrie, întrucât Curtea Constituţională germană trebuie să se pronunţe asupra acestui instrument, dotat cu o capacitate de 500 de miliarde de euro .
Până atunci, zona euro trebuie să se descurce cu FESF, care dispune de circa 200 de miliarde de euro , sumă considerată insuficientă pentru salvarea unor ţări precum Italia şi Spania.

×
Subiecte în articol: Franta Spania
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close