Antena 3 CNN Externe Javier Milei, învestit duminică președinte al Argentinei. Zelenski și Orban, aşteptaţi la ceremonie

Javier Milei, învestit duminică președinte al Argentinei. Zelenski și Orban, aşteptaţi la ceremonie

Economistul Javier Milei va fi învestit duminică președinte al Argentinei, ceea ce reprezintă o schimbare bruscă pentru țara sud-americană, care caută o soluție radicală pentru cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.

Javier Milei, învestit duminică președinte al Argentinei. Zelenski și Orban, aşteptaţi la ceremonie
Sursa foto: Hepta / DPA Images / Camila Godoy
de Georgiana Adam    |    10 Dec 2023   •   11:35

Javier Milei, în vârstă de 53 de ani, care a devenit celebru prin tirade adresate rivalilor, Chinei și papei, va prelua duminică funcția de președinte, după victoria sa în alegeri luna trecută.

Planul său economic de terapie de șoc, care constă în reduceri drastice ale cheltuielilor, a fost bine primit de investitori și ar putea stabiliza economia aflată în dificultate, dar riscă să împingă și mai mulți oameni în dificultate, în condițiile în care peste două cincimi din populație se află deja în sărăcie.

Reuters notează că provocările sunt uriașe. Rezervele valutare nete ale Argentinei sunt estimate la 10 miliarde de dolari, inflația anuală este de 143% și este în creștere, iar recesiunea este la tot pasul. 

Argentina a trecut prin cicluri de creștere și descreștere timp de decenii, iar tipărirea de bani pentru a finanța deficite regulate a alimentat inflația și a slăbit peso-ul. 

Situația s-a agravat în ultimii ani, pe măsură ce rezervele s-au diminuat, iar o secetă majoră la începutul acestui an a afectat principalele culturi, soia și porumb.

La ceremonia de duminică sunt așteptați să participe, printre alții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orban. Fostul lider brazilian de dreapta Jair Bolsonaro va fi prezent, la fel ca și o delegație americană, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: Javier Milei Argentina
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close