Antena 3 CNN Externe Soțul cancelarului Merkel rupe tăcerea. Ce spune despre germanii care nu s-au vaccinat

Soțul cancelarului Merkel rupe tăcerea. Ce spune despre germanii care nu s-au vaccinat

Joachim Sauer, soţul cancelarului german Angela Merkel, a abandonat stilul discret care i-a devenit familiar în ultimii 16 ani și a folosit cuvinte vitriolante la adresa germanilor care ezită încă să se vaccineze împotriva COVID, relatează presa internațională.

Soțul cancelarului Merkel rupe tăcerea. Ce spune despre germanii care nu s-au vaccinat
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Noi 2021   •   16:20

Sauer a fost profesor de chimie cuantică la Universitatea Humboldt din Berlin până la pensionarea sa, în anul 2017, și este considerat unul dintre cercetătorii de top din acest domeniu.

El a evitat să discute subiecte politice pe parcursul celor 16 ani în care soţia lui a fost cancelar al Germaniei.

Soțul cancelarului Merkel: "Germanii care nu respectă dovezile științifice, leneși și comozi"

Mandatul lui Merkel este însă la final iar Sauer, aflat în această săptămână la Torino pentru a fi inclus în Academia de Ştiinţe din Italia, a abordat un subiect care a dominat ultimii doi ani ai actualului cancelar.

"Este surprinzător că o treime din populație nu respectă dovezile științifice.Acest fapt se datorează, parțial, leneviei şi comodității germanilor", a declarat soțul lui Merkel într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, citat de Agerpres.

"Celălalt grup (de germani nevaccinați, n.r.) este constituit din persoane care respectă o convingere personală, un fel de reacție ideologică la ceea ce ei consideră o dictatură a vaccinării", a continuat Joachim Sauer.

Soțul cancelarului Merkel: "Reacțiile anti-vaccin sunt prezente la toate nivelurile de educație"

El susține că această stare de fapt se manifestă "la toate nivelurile de educație, inclusiv printre universitari, medici şi oameni de știință".

Vorbind despre "respingerea cunoștințelor științifice", Joachim Sauer consideră că această atitudine a existat, probabil, dintotdeauna la anumite persoane, însă nu a fost niciodată atât de evidentă ca acum.

"Cu toate acestea, asistăm în prezent la un mare succes al științei. Nimeni nu ar fi pariat că vom avea un vaccin într-un timp atât de scurt. A fost un miracol", a concluzionat el.

Cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19 este şi cel mai sever în Germania, unde spitalele încep să se umple cu pacienți nevaccinați, iar protecția oferită de primele doze de vaccin începe să se diminueze.

În Germania, precum și în Austria, rata de vaccinare cu schemă completă este de circa 68%, mai mică decât cele înregistrate în alte țări din vestul Europei, precum Franța, Spania, Italia şi Portugalia.

Numeroși experți în politici de sănătate publică apreciază că acest decalaj a fost cauzat de dezinformările legate de presupusele pericole generate de vaccinurile anti-COVID.

Foto: Joachim Sauer și Angela Merkel în iulie 2021

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close