x close

Fii alături de noi!

Lider rus: Peninsula Crimeea va fi returnată Ucrainei

de 28 Ian 2016   •   10:13
Lider rus: Peninsula Crimeea va fi returnată Ucrainei 127
Foto: Google Maps
Rusia va returna în cele din urmă Ucrainei Peninsula Crimeea, anexată în martie 2014, a dat asigurări fostul premier rus Mihail Kasianov, liderul Partidului Libertății Poporului (de opoziție), miercuri, la Strasbourg, unde a participat la o reuniune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) dedicată memoriei carismaticului lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, asasinat în februarie trecut la doi pași de Kremlin.

'Vă rog să primiți asigurările mele că Peninsula Crimeea va fi în cele din urmă eliberată și va reveni sub jurisdicția Ucrainei', a declarat Kasianov, într-o întâlnire pe care a avut-o cu acest prilej cu emisarul președintelui ucrainean Petro Poroșenko pentru problemele tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, potrivit agenției de presă ucrainene Unian, scrie Agerpres. 

Anterior, fostul premier rus subliniase că numai tătarii din Crimeea au dreptul în conformitate cu Carta ONU să ridice problema autodeterminării peninsulei.

Pentru a conferi anexării Crimeii o aparență de legitimitate, Moscova argumentează că le-a oferit locuitorilor peninsulei să-și manifeste dreptul la autodeterminare 'în deplină concordanță cu dreptul internațional', iar 'alipirea' a avut loc în urma unui referendum, la care 90% dintre locuitorii Crimeii au optat pentru ruperea de Ucraina și intrarea în componența Rusiei.

În discuțiile pe care le-a purtat miercuri la Strasbourg, Kasianov a abordat între altele problema înrăutățirii situației economice și politice în Rusia, pe fondul actualei politici de izolare duse de regimul de la Moscova.

La Kiev, președintele Petro Poroșenko a reiterat că Rusia va rămâne o amenințare militară strategică pentru țara sa, potrivit serviciului său de presă, citat de Gazeta.ru.

'Pe termen lung, principala amenințare militară este și, din păcate, va continua să fie Federația Rusă, țară agresoare', a declarat Poroșenko, vorbind la o reuniune a Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare. Criza economică din Rusia, afirmase anterior președintele Ucrainei, este 'prețul plătit' de Moscova pentru 'agresiunea' împotriva statului ucrainean.
poza

Actualitate

Ne părăsesc marii actori. Un nume uriaș s-a stins duminică

Actorul și regizorul italian Giorgio Albertazzi a murit la vârsta de 92 de ani. Una dintre cele mai importante figuri ale teatrului italian, actorul se afla la casa sa din Toscana și avea de mai mulți ani...

29 Mai 2016  •  17:37

poza

Show

Cum a ajuns să arate Gabriel Cotabiță. Fotografia postată pe rețelele de socializare

Vestea că Gabriel Cotabiţă (60 de ani) a suferit un atac cardio-respirator a întristat o ţară întreagă. Fanii artistului se rugau zi de zi ca acesta să supravieţuiască, în timp ce el se afla &i...

29 Mai 2016  •  16:51

sati