Antena 3 CNN Externe Mâna fetusului care a impresionat lumea - povestea controversată a unei fotografii

Mâna fetusului care a impresionat lumea - povestea controversată a unei fotografii

Mâna fetusului care a impresionat lumea - povestea controversată a unei fotografii
de Cornel Preda    |    04 Noi 2008   •   12:25

Pe internet, prin intermediul e-mailului, a început în ultima vreme să circule o fotografie. Cea mai importantă din domeniul medicinii, ni se spune. O fotografie care îl înfăţişează pe Samuel Alexander Armas, un copil devenit celebru încă dinainte să se nască.
L-a făcut faimos fotograful Michael Clancy, care l-a pozat în timpul unei operaţii de coloană, efectuată în uterul mamei, pe 19 august 1999, de către o echipă formată din Dr. Joseph Bruner şi Dr Noel Tulipan de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, SUA. Copilul era al 54-lea făt operat de echipa chirurgicală, însă era cel mai tânăr la vremea respectivă.
Samuel era un făt de 21 de săptămâni, iar Clancy a reuşit să imortalizeze momentul în care copilaşul şi-a ridicat mâna din uterul mamei şi a prins degetul medicului. Un moment care putea să îi aducă glorie fotografului, dar care însă s-a transformat într-un coşmar pentru el. Bebeluşul a fost salvat, s-a născut în condiţii normale pe 2 decembrie 1999, însă viaţa lui Clancy nu a mai fost la fel.
Controversa din spatele fotografiei
Michael Clancy era un fotoreporter liber profesionist din Nashville, care presta în special pentru Tennessean Newspaper, când a fost rugat să realizeze nişte fotografii pentru USA Today la operaţia lui Samuel. ?Am fost onorat să lucrez pentru USA Today şi am vrut să fie totul perfect. Nu mi-am imaginat niciodată că fătul ar putea să prindă degetul medicului, dar exact asta s-a întâmplat. Când scriu aceste lucruri, patru ani mai târziu, încă sunt în stare de şoc. Dar e o stare alimentată şi de ceea ce a ajuns momentul pe care eu l-am capturat?, povestea Clancy pe site-ul personal.
USA Today şi The Tennessean Newspaper au publicat fotografia iniţial pe 7 septembrie 1999, cu comentariul lui Clancy cu privire la faptul că Samuel a prins degetul medicului. Prietenii şi colegii lui considerau că este o fotografie care merită premiul Pulitzer. După o săptămână de la publicare, timp în care nu primise nicio veste de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt, Clancy l-a sunat pe John Howser, directorul de relaţii publice. ?Ai reuşit. Totuşi, eu sunt într-o poziţie în care nu doresc să mă aflu. Fotografia ta este foarte bună, dar a mai fost făcută?, i-a spus John. Acesta a explicat apoi că, înainte cu o lună, revista Life plănuise o şedinţă foto similară, în timpul unei operaţii, pe care doreau să o publice într-un număr special din luna decembrie, dedicat Mileniului. Subiectul urma să apară pe prima pagină, însă cei de la revista Life ezitau acum. Auzind că fătul lor avea 24 de săptămâni, Clancy a propus să le vândă fotografia lui: a unui făt cu trei săptămâni mai tânăr şi a unui moment neregizat.
A doua zi, o anume Susan l-a sunat şi i-a spus că Dr. Burner dorea o copie color a fotografiei pentru o prezentare. Clancy a pretins suma de 145 de dolari, însă răspunsul lui Burner a fost negativ. ?Îmi cer scuze că l-am ofensat pe Dr. Burner?, i-a spus Clancy lui Susan. ?Nicio problemă. Am aflat că le-ai luat exclusivitatea celor de la Life Magazine?, a spus ea.

Clancy a pus informaţiile cap la cap şi a realizat în ce poziţie se afla. Ştia despre fotografia celor de la Life şi povestea lor pentru numărul din decembrie 1999. Ştia că fătul este cu 3 săptămâni mai în vârstă şi că a fost pozat. Timp de trei zile s-a gândit dacă să folosească aceste informaţii confidenţiale. A sunat în cele din urmă la Life, dar nu i-a răspuns nimeni, aşa că a folosit un intermediar, agenţia Gamma Liason. ?Vor să îţi cumpere fotografia, pentru a o scoate de pe piaţă?, i-a spus Brain Felber. ?Nu voi îngădui acest lucru?, a replicat Michael Clancy, iar după două zile de negocieri revista Life a decis să renunţe la fotografie.
?Acum era o cursă ca fotografia mea să fie mediatizată înainte de decembrie. Era a treia săptămână a lunii septembrie. Am dat ascultare unui prieten şi l-am angajat pe Marcel Saba să mă reprezinte. Era patronul Saba Press, o agenţie foto respectabilă din New York. Acesta s-a mişcat repede, iar o expunere de patru pagini din timpul operaţiei lui Samuel a fost publicată în revista franceză VSD, în numărul septembrie-octombrie 1999. Până la mijlocul lunii noiembrie, fotografia făcuse înconjurul lumii, iar în decembrie povestea era deja învechită, astfel că revista Life a îngropat subiectul ei în ultimele pagini ale numărului din decembrie?, îşi aminteşte Clancy.
Sfârşitul carierei
Aventura nu avea însă să se termine aici, pentru că Dr. Joseph P. Bruner pierduse ocazia de a apărea pe coperta unei importante reviste şi avea în mânecă un as. Astfel, pe 9 ianuarie 2000, apare în presă un articol semnat de Bill Snyder, în care Bruner susţine că în funcţie de punctul de vedere din care este privită problema, ?Samuel Armas fie îşi ridică mâna şi mă prinde de deget, fie eu îi trag mâna din uter, ceea ce am şi făcut?. Dr. Bruner susţinea astfel că ar fi pozat şi pentru Michael Clancy, ceea ce a pus capăt carierei fotografului. ?Mi-am pierdut credibilitatea. Pe 2 mai 2000 a apărut un alt articol în USA Today în care Bruner spune că este o legendă şi că Samuel şi mama sa, Julie, erau anesteziaţi, astfel că nu se puteau mişca?, spune Clancy.
Declaraţiile chirurgului au şters orice urmă de credibilitate a lui Clancy, însă pe fotograf îl bântuiau încă nişte cuvinte spuse de o asistentă în timpul operaţiei: ?Se întâmplă tot timpul?, cu referire la faptul că fătul a apucat degetul medicului. O ipoteză confirmată şi de Delores Delvin, fostă colegă cu Clancy şi prietenă cu asistenta respectivă.
Poza şi-a continuat periplul prin lume şi a fost folosită de unele ţări ca argument împotriva avorturilor, pe motiv că fătul la 21 de săptămâni reacţionează. Pe 25 septembrie 2003, Samuel, părinţii lui şi Clancy au depus mărturie în faţa unei comisii senatoriale, cu referire la impactul fotografiei. Era o dezbatere cu privire la avorturi în Senatul SUA şi în Camera Reprezentanţilor. A fost şi momentul în care Clancy a renunţat să mai fie fotograf liber profesionist, pentru că nimeni nu mai dorea să îl angajeze după ce Dr. Bruner a pus la îndoială credibilitatea lui. ?Am încercat obsesiv să demonstrez lumii că am fotografiat cea mai prematură interacţiune din lume?, spune Clancy, care expune pe site-ul personal motivele tehnice care dovedesc faptul că fătul şi-a mişcat singur mâna şi că nu a fost mişcată de doctor.
"Adevărul e dincolo de noi..."
Cornel Preda, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close