Antena 3 CNN Externe Măsura anunțată de Casa Albă pentru a contracara amenințarea nucleară din Coreea de Nord

Măsura anunțată de Casa Albă pentru a contracara amenințarea nucleară din Coreea de Nord

Măsura anunțată de Casa Albă pentru a contracara amenințarea nucleară din Coreea de Nord
03 Feb 2017   •   07:48

Responsabilii Apărării din Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit desfăşurarea în acest an a scutului american antirachetă THAAD în Coreea de Sud, pentru a contracara ameninţarea Phenianului, a precizat vineri ministerul de resort de la Seul, citat de Reuters.

"Cei doi au agreat desfăşurarea şi operarea sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în acest an, aşa cum a fost planificat, care este un sistem de apărare doar împotriva ameninţării cu rachetă a Coreii de Nord", a arătat ministerul citat, într-un comunicat referitor la întâlnirea dintre şeful Pentagonului, James Mattis, şi omologul său sud-coreean, Han Min-koo.

Mattis a sosit joi în Coreea de Sud, prezenţa şefului Pentagonului făcând parte dintr-un turneu care va include şi Japonia.

China şi Rusia au convenit o serie de măsuri neprecizate contra preconizatei desfăşurări a sistemului american antirachetă THAAD în Coreea de Sud, relata, pe 13 ianuarie, EFE, care prelua agenţia chineză Xinhua.

"Contramăsurile" vor fi îndreptate spre "salvgardarea intereselor Chinei şi Rusiei şi echilibrul strategic în regiune", potrivit unei declaraţii emise la finalul unei reuniuni bilaterale asupra securităţii.

Reuniunea, găzduită de Moscova, a reiterat preocuparea Chinei şi Rusiei faţă de desfăşurarea sistemului defensiv al SUA, care urmăreşte să contracareze ameninţarea unui posibil atac nord-coreean.

SUA şi Coreea de Sud au anunţat în iulie un acord de instalare a sistemului antirachetă după ultimele teste cu rachete şi încercări nucleare ale regimului de la Phenian.

Respectiva decizie a generat imediat opoziţia rusă şi chineză. Între alte capacităţi tehnice ale sistemului THAAD, radarul său de bandă X poate pătrunde pe teritoriile Chinei şi Rusiei, notează EFE.

De aceea, cele două ţări au cerut din nou Washingtonului şi Seulului să pună capăt proiectului de desfăşurare a sistemului antirachetă pe teritoriul sud-coreean.  

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close