Antena 3 CNN Externe Moscova pune condiții: deschiderea porturilor din Ucraina ar necesita revizuirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Moscova pune condiții: deschiderea porturilor din Ucraina ar necesita revizuirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Moscova a declarat joi că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui revizuite, dacă ar fi să asculte apelul ONU de a deschide accesul în porturile Ucrainei de la Marea Neagră, astfel încât cerealele să poată fi exportate.

Moscova pune condiții: deschiderea porturilor din Ucraina ar necesita revizuirea sancțiunilor împotriva Rusiei
Sursa foto: Twitter / The Washington Post
de Cerasela Stafie    |    19 Mai 2022   •   15:49

Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturile sale maritime, dar de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, a fost nevoită să exporte cu trenul sau prin porturile mai mici de pe Dunăre.

Șeful ONU pentru alimentație, David Beasley, a făcut un apel miercuri la președintele rus Vladimir Putin:  ”dacă aveți inimă, vă rugăm să deschideți aceste porturi”.

Programul alimentar mondial al lui Beasley hrănește aproximativ 125 de milioane de oameni și cumpără 50% din cereale din Ucraina.

”Nu trebuie doar să faceți apel la Federația Rusă, ci și să priviți în profunzime întregul complex de motive care au determinat criza alimentară actuală și, în primă instanță, acestea sunt sancțiunile care au fost impuse Rusiei de către SUA și UE, care interferează cu comerțul liber normal, cuprinzând produse alimentare, inclusiv grâu, îngrășăminte și altele”, a spus adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko prin intermediul agenției de presă rusă Interfax, scrie Reuters.

Decizia Rusiei de a trimite trupele în Ucraina, în urmă cu aproape trei luni, a împiedicat Ucraina să-și folosească principalele porturi din Marea Neagră și Azov și a redus exporturile de cereale în această lună cu mai mult de jumătate față de acum un an.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu. Ucraina este, de asemenea, un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea soarelui și ulei de rapiță, în timp ce Rusia și Belarus - care a susținut Moscova în intervenția sa în Ucraina și se află, de asemenea, sub sancțiuni - reprezintă peste 40% din exporturile globale de îngrășământ pentru culturi.

×
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close