Antena 3 CNN Externe NATO și liderii statelor din UE îl lasă în offside pe Emmanuel Macron, după ce acesta a spus că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă

NATO și liderii statelor din UE îl lasă în offside pe Emmanuel Macron, după ce acesta a spus că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă

După ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, la Paris, că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina "nu poate fi exclusă", a venit un răspuns concertat al liderilor de pe continent și din NATO.

NATO și liderii statelor din UE îl lasă în offside pe Emmanuel Macron, după ce acesta a spus că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Abaca Press / Aurelien Morissard
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2024   •   20:47

Răspunsul poate fi rezumat la propoziția "acest lucru nu se va întâmpla", notează CNN.

Și Kremlinul a reacționat: purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus, marți, că un conflict cu Moscova ar fi inevitabil, dacă națiunile occidentale ar trimite trupe în Ucraina.

La nivel NATO, un oficial al Alianței a declarat pentru CNN că nu există "niciun plan" de a desfășura trupe de luptă "pe teren", în Ucraina.

NATO și statele UE se distanțează de declarația lui Emmanuel Macron

În Germania, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că națiunile partenere Kievului au convenit în cadrul reuniunii că "nu vor exista soldați pe teritoriul ucrainean trimiși acolo de țările europene sau de statele NATO".

În Slovacia, premierul pro-rus și eurosceptic Robert Fico a avertizat că "propunerile statelor occidentale" de a trimite trupe în Ucraina ar duce la o "escaladare semnificativă a tensiunilor" și a adăugat că guvernul său "nu va fi niciodată de acord să trimită militari" acolo.

În Polonia, premierul Donald Tusk a declarat că "nu ia în considerare trimiterea soldaților în Ucraina".

În Ungaria, ministrul de externe Peter Szijjarto a spus că țara sa nu este pregătită să trimită nici arme, nici soldați în Ucraina. 

Londra a comunicat, prin purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak, că Marea Britanie nu are planuri pentru o desfășurare de trupe în Ucraina.

În Italia, biroul premierului Giorgia Meloni a subliniat că a existat o "coeziune deplină" între aliați în ceea ce privește "sprijinul" pentru Ucraina, dar acest sprijin nu are în vedere "prezența" de trupe europene sau NATO pe teritoriul ucrainean".

În Spania, Pilar Alegria, purtătoarea de cuvânt a guvernului a spus că Madridul preferă se concentreze pe necesitatea de a "accelera livrarea de materiale" către Ucraina.

General român: Există riscul escaladării conflictului

"Declarația președintelui Macron respectă acea ambiguitate strategică pe care Franța și-o asumă și care spune că, evident, datorită dinamicii, nimic nu este exclus.

De asemenea, declarația mai subliniază faptul că nu ne-am ridicat (aliații Ucrainei, n.r.) la înălțimea așteptărilor și că mereu acțiunea (aliaților) a fost cu șase-opt luni în urma desfășurării reale a evenimentelor.

Pe de altă parte, trimiterea implică uniforme, dar nu neapărat de misiuni, pentru că misiunea este cea care determină statutul de combatant sau nu în, conformitate cu regulile de la de la Haga.

Utilizarea forței transformă un civil într-un combatant. Ar fi foarte important de văzut care ar fi acele misiuni pe care ar putea să le îndeplinească anumite forte occidentale.

Toate aceste lucruri, evident, ar putea să ducă la escaladarea conflictului, pentru că ar urma și o reacție din partea Federației Ruse", a comentat generalul (r) Mircea Mândrescu la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close