Antena 3 CNN Externe Novaya Gazeta: Aproape jumătate din banii Rusiei se vor duce pe războiul din Ucraina la finele lui 2023

Novaya Gazeta: Aproape jumătate din banii Rusiei se vor duce pe războiul din Ucraina la finele lui 2023

Mai mult de o treime din cheltuielile bugetare ale Rusiei sunt în prezent alocate sectorului Apărării iar acest procentaj ar urma să ajungă la 45% până la finele anului curent.

Novaya Gazeta: Aproape jumătate din banii Rusiei se vor duce pe războiul din Ucraina la finele lui 2023
Sursa foto: hepta / Zuma Press / RIA Novosti
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Sep 2023   •   19:39

Informația este publicată de Novaya Gazeta, un ziar suspendat în Rusia, ca urmare a cenzurii de stat.

Un document clasificat consultat de Reuters și citat de Novaya Gazeta arată că în prima jumătate a acestui an au fost cheltuite pentru securitatea națională 5.600 de miliarde de ruble, echivalentul a 53,1 miliarde de euro.

Suma depășește cu 600 de miliarde de ruble (5,7 miliarde de euro) valoarea bugetată inițial pentru 2023 și reflectă o creștere în ritm anual de 75%.

Cheltuielile pentru securitatea națională a Rusiei reprezintă deja 37% din bugetul pe 2023, comparativ cu 26% în anul precedent.

Potrivit Reuters, cheltuielile pentru securitate vor ajunge la 9.700 de miliarde de ruble sau 92 de miliarde de euro până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă aproape dublu față de suma alocată prin bugetul pentru 2023.

Citește și: Kremlinul dezvăluie rezultatul celor cinci ore de discuții dintre Kim Jong-un și Vladimir Putin

Putin se pregătește să cheltuiască pentru război mai mult decât fosta URSS

Guvernul rus a majorat cheltuielile militare în timp ce a redus cheltuielile în alte sectoare, ceea ce explică de ce nu mai sunt publicate statisticile bugetare, a declarat pentru Novaya Gazeta Europe analistul economic Boris Grozovsky.

Securitatea națională nu este singura parte a bugetului folosită pentru a finanța războiul, direct sau indirect.

Se poate presupune în mod rezonabil că toate celelalte cheltuieli bugetare care au fost clasificate reprezintă, de asemenea, costuri legate de război, consideră Grozovsky.

Fosta URSS a cheltuit oficial 15% pentru apărare, deși valoarea reală a fost mai degrabă de 30-40% din PIB, notează publicația, citându-l în acest sens pe economistul Konstantin Sonin de la Universitatea din Chicago.

Foto: Obuzier rusesc autopropulsat Msta-S în acțiune într-o locație neprecizată din Ucraina, iunie 2023

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close