Antena 3 CNN Externe Oamenii de ştiinţă au redirecţionat pentru prima dată un fulger cu razele laser | Unde ar putea fi folosită inovaţia

Oamenii de ştiinţă au redirecţionat pentru prima dată un fulger cu razele laser | Unde ar putea fi folosită inovaţia

Oamenii de știință au reușit pentru prima dată să schimbe traseul fulgerelor cu ajutor razelor laser, o inovație care ar putea fi folosită în viitor.

Oamenii de ştiinţă au redirecţionat pentru prima dată un fulger cu razele laser | Unde ar putea fi folosită inovaţia
Sursa foto: getty image | Abstract Aerial Art
de Ştefan Petrică    |    21 Ian 2023   •   08:51

Inovația descoperită de oamenii de știință ar putea fi folosită în viitor, în jurul aeroporturilor, rampelor de lansare pentru rachete sau al clădirilor înalte, în locul paratrăsnetelor clasice.

"Barele metalice sunt folosite aproape peste tot pentru a proteja de fulgere, dar zona pe care o pot proteja este limitată la câțiva metri sau zeci de metri”, a spus Aurélien Houard, fizician la École Polytechnique din Palaiseau.

"Speranța este să extindem această protecție la câteva sute de metri dacă avem suficientă energie în laser", a mai precizat fizicianul.

Fulgerele sunt descărcări uriașe ce pot atinge temperaturi de până la 30.000 grade Celsius. Peste un miliard de fulgere sunt înregistrate în fiecare an, provocând mii de morţi.

Citeşte şi: NASA a descoperit încă o planetă pe care ar putea trăi oamenii

Oamenii de știință caută de multă vreme modalități mai eficiente de a proteja clădirile sau alte obiective. Houard și colegii din Elveția descriu cum au transportat un laser puternic în vârful muntelui Säntis din nord-estul Elveției și l-au parcat lângă un turn de telecomunicații de 124 m înălțime care este lovit de fulger de aproximativ 100 de ori pe an, potrivit The Guardian.

Un singur trăznet, care a avut loc pe 21 iulie, s-a produs în condiţii de cer suficient de senin pentru ca traseul fulgerului să fie filmat de două camere speciale.

Imaginile arată că descărcarea electrică a urmat traseul laserului pe o distanţă de 50 de metri, ceea ce sugerează că a fost deviat.

×
Subiecte în articol: oameni de stiinta fulgere
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close