Antena 3 CNN Externe Papa Francisc critică intervenția coaliției conduse de SUA în Afganistan cu citate din Vladimir Putin

Papa Francisc critică intervenția coaliției conduse de SUA în Afganistan cu citate din Vladimir Putin

Papa Francisc a criticat încercarea statelor occidentale de a edifica un sistem democratic în Afganistan, transmite agenția Associated Press.

Papa Francisc critică intervenția coaliției conduse de SUA în Afganistan cu citate din Vladimir Putin
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Sep 2021   •   12:37

Intervenția suveranului pontif a surprins nu prin abordarea subiectului, ci prin citatele invocate, care aparțin liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Într-un interviu radiofonic difuzat miercuri, Francisc a fost întrebat în legătură cu noua realitate politică din Afganistan, după retragerea SUA și a aliaților acestora.

El a ales să răspundă apelând la ceea ce credea că este un citat din spusele cancelarului Angela Merkel, pe care suveranul pontif o consideră "una dintre marile personalități politice mondiale".

Papa Francisc: "E cazul să oprim politica iresponsabilă de a aplica altora propriile valori"

"Este cazul să oprim politica iresponsabilă de a aplica propriile valori altora precum și încercările de a construi democrația în țări străine, pe baza unor modele externe, fără a lua în calcul problemele istorice, etnice și religioase și prin ignorarea completă a tradițiilor altor popoare", a spus Papa, în spaniolă.

Singura legătură cu Merkel a acestei fraze lungi este că a fost, într-adevăr, rostită în prezența cancelarului german, în timpul vizitei sale la Moscova, luna trecută.

Cel care făcut afirmația a fost chiar gazda lui Merkel, președintele rus Vladimir Putin.

Associated Press amintește că, la momentul respectiv, Putin a criticat dur felul în care statele occidentale au gestionat situația în Afganistan. El a comentat că victoriile rapide ale talibanilor în fața armatei guvernamentale, finanțate și instruite de americani, au arătat inutilitatea tentativelor Vestului de a-și impune propria viziune asupra democrației.

Merkel, la rândul său, i-a cerut liderului rus să își folosească legăturile cu talibanii în favoarea afganilor care au colaborat cu forțele germane, pentru ca aceștia să poată părăsi țara.

Papa a verificat interviul înainte de difuzare

Interviul semnalat de Associated Press pentru postul spaniol COPE a fost înregistrat săptămâna trecută la Vatican. Postul radiofonic, controlat de Conferința episcopilor catolici din Spania, menționează că interviul a fost verificat de însuși Papa înainte de difuzare.

În cadrul dialogului cu jurnaliștii spanioli, suveranul pontif a mai spus că "nu au fost luate în calcul" toate eventualitățile asociate cu plecarea aliaților din Afganistan.

"Nu știu dacă se va face vreo analiză (a ceea ce s-a întâmplat în timpul retragerii) dar a fost multă amăgire din partea noilor autorități din Afganistan. Fie asta, fie prea multă iscusință. Altfel nu înțeleg", a spus Francisc.

El le-a cerut creștinilor din toată lumea "rugăciuni, penitență și post" în contextul evenimentelor din Afganistan.

×
Subiecte în articol: Papa Francisc Vladimir Putin
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close