Antena 3 CNN Externe Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru destituirea președintei Park Geun-Hye. Mișcările de stradă, decisive

Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru destituirea președintei Park Geun-Hye. Mișcările de stradă, decisive

Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru destituirea președintei Park Geun-Hye. Mișcările de stradă, decisive
09 Dec 2016   •   18:26

Adunarea Naţională sud-coreeană (parlamentul) a votat vineri pentru destituirea preşedintei Park Geun-Hye, privând-o de prerogativele executive în urma implicării şefei statului într-un răsunător scandal de corupţie, transmit AFP şi Reuters. 

Moţiunea de destituire a fost aprobată de deputaţi cu 234 de voturi pentru şi 56 împotrivă, cu mult peste majoritatea de 200 de voturi necesară. În favoarea moţiunii, înaintată de 171 de deputaţi de opoziţie şi independenţi, a votat şi o facţiune 'rebelă' din interiorul partidului conservator al dnei Park, Saenuri. 

Park Geun-Hye, 64 de ani, este acuzată de o serie de încălcări ale Constituţiei şi de delicte penale, printre care eşecul de a proteja poporul, corupţie, abuz de putere. 

Curtea Constituţională urmează să decidă dacă va valida sau nu destituirea lui Park Geun-Hye. 

Premierul Hwang Kyo-ahn va asigura interimatul la preşedinţie până când Curtea Constituţională îşi va pronunţa verdictul. Procedura de examinare ar putea dura până la 6 luni. 

Hwang preia atribuţiile de preşedinte interimar într-o perioadă de acutizare a tensiunilor cu Coreea de Nord, dar şi de înrăutăţire a prognozelor economice, parţial din cauza incertitudinii politice interne, dar şi a îngrijorărilor legate de impactul viitoarei preşedinţii Trump în SUA asupra relaţiilor externe şi comerciale. 

Preşedinta Park a convocat o şedinţă a cabinetului începând de la ora locală 17:00 (08:00 GMT), a transmis agenţia sud-coreeană Yonhap, prelată de Reuters, o reuniune de urgenţă fiind anunţată pentru vineri şi de ministrul de finanţe Yoo Il-ho, pentru discutarea impactului pe pieţele financiare al moţiunii. 

Votul din parlament survine după manifestaţiile de masă desfăşurate în Coreea de Sud în fiecare sâmbătă în ultimele şase săptămâni pentru destituirea lui Park. De asemenea, sondajele de opinie au indicat un sprijin covârşitor în favoarea demiterii şefei statului. 

Sute de manifestanţi erau adunaţi şi vineri în faţa sediului parlamentului, scandând 'Destituiţi-o pe Park!' 

Scandalul în care este implicată Park o are în centru pe Choi Soo-Sil, prietenă apropiată a preşedintei. 

Arestată la începutul lunii noiembrie, Choi Soo-Sil îşi aşteaptă procesul în care este judecată pentru extorcare şi abuz de putere. 

Ea este acuzată că şi-a folosit relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a forţa grupurile industriale să finanţeze fundaţii dubioase şi că s-a folosit de acestea din urmă în scopuri personale. Preşedinta este suspectată de complicitate. 

Choi Soo-Sil este de asemenea suspectată că s-a amestecat în probleme de stat. 

Park, al cărei mandat de cinci ani urma să se încheie în februarie 2018, ar putea deveni primul preşedinte sud-coreean ales democratic care nu îşi încheie mandatul. Ea a negat orice ilegalitate, dar şi-a cerut scuze pentru neglijenţa de care a dat dovadă în relaţia cu prietena sa. 

Park, fiica dictatorului Park Chung-Hee, la putere între 1961-1979, asasinat de şeful serviciului de informaţii, a acces la preşedinţie cu promisiunea de a fi invulnerabilă la corupţie şi nepotism. 'Nu am familie, nici copil care să-mi moştenească averea. Doresc să mă dedic naţiunii şi poporului', declara ea în campania din 2012, o promisiune cu care a convins electoratul conservator. 

În actuala componenţă, Curtea Constituţională, cu nouă membri, este considerată una conservatoare, însă foşti judecători ai acestei instanţe au declarat că acuzaţiile împotriva dnei Park sunt grave, iar demiterea va fi cel mai probabil validată. 

În 2004, parlamentul l-a destituit pe preşedintele în funcţie, Roh Moo-hyun, care a fost suspendat timp de 63 de zile, până când Curtea Constituţională a răsturnat decizia. Roh Moo-Hyun s-a sinucis însă în 2009, la un an după încheierea mandatului, în timp ce Parchetul ancheta plăţi suspecte către soţia şi nepoata sa. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: parlament presedinte
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close