Antena 3 CNN Externe Polonia: ?Ceaţa artificială? ar fi putut duce la prăbuşirea avionului prezidenţial

Polonia: ?Ceaţa artificială? ar fi putut duce la prăbuşirea avionului prezidenţial

Polonia: ?Ceaţa artificială? ar fi putut duce la prăbuşirea avionului prezidenţial
09 Iul 2010   •   10:23

Autorităţile poloneze anchetează dacă ?ceaţa artificială? ar fi putut provoca accidental aviatic din aprilie ce a dus la moartea preşedintelui Lech Kaczynski şi a altor 95 de persoane.

Avionul s-a prăbuşit pe când încerca să aterizeze pe aeroportul din Smolensk pe o ceaţă deasă. Ceaţa, care s-a intensificat rapid înainte de sosirea avionului, a redus vizibilitatea la sub 200 m, mult sub minimul recomandat de 1000m.

Polonia doreşte acces la fotografiile prin satelit ale SUA, care ar putea arunca o nouă lumină asupra condiţiilor meteo din timpul accidentului, scrie ziarul polonez Gazeta Prawna.

Procurorii doresc să fie ajutaţi de experţi americani să afle dacă ?există capacitatea ştiinţifică şi tehnică de a genera ceaţă artificială?.

Experţii polonezi încearcă să stabilească cauza tragediei, iar ceaţa artificială este una din variante.

Anchetatorii polonezi mai doresc ajutorul SUA pentru a stabili dacă cineva ar fi putut influenţa instrumentele avionului de la distanţă şi orice informaţii culese în ziua de 10 aprilie.

Polonezii vor să descopere dacă serviciul de informaţii al armatei americane a înregistrat conversaţiile de pe telefonul satelit al avionului, ca parte a reţelei de monitorizare a semnalelor NATO.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lech Kaczynski accident aviatic
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close