Antena 3 CNN Externe Comitetul Nobel a anunțat laureatul premiului pentru Literatură

Comitetul Nobel a anunțat laureatul premiului pentru Literatură

Comitetul Nobel a anuntaț astăzi numele laureatului pentru Literatură.

Comitetul Nobel a anunțat laureatul premiului pentru Literatură
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2023   •   14:07

Este vorba despre autorul norvegian Jon Fosse (foto), care a primit premiul "pentru piesele și proza sa inovatoare, care dau glas celor nespuse", conform anunțului oficial.

Opera lui Fosse acoperă o varietate de genuri și include piese de teatru, romane, poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.

Deși este, în prezent, unul dintre cei mai în vogă dramaturgi din lume, Jon Fosse a devenit tot mai cunoscut în ultimii ani și pentru proza sa.

Înainte de anunțul oficial, jurnalistul suedez Carsten Palmer Schale l-a pus pe lista scurtă a pretendenților "cu  șanse" la Nobel pe scriitorul român Mircea Cărtărescu.

La casele de pariuri, scriitoarea chineză Can Xue a condus detașat, fiind creditată cu o cotă de 8/1 la câștigarea prestigiosului premiu literar.

Mircea Cărtărescu avea o cotă de 16/1, alături de alți șase scriitori.

Citește și: Nobelul pentru Literatură, anunţat astăzi. Mircea Cărtărescu, printre favoriţi. Sumele care sunt în joc

Cărtărescu s-a aflat printre scriitorii ale căror nume au fost evocate și în anii trecuți în predicții legate de Nobelul pentru Literatură.

Anul acesta, presa internațională i-a mai indicat pe Salman Rushdie, scriitorul britanic de origine iraniană, pe numele căruia regimul de la Teheran a emis o fatwa (edict) de condamnare la moarte, și pe Liudmila Uliţkaia, scriitoare rusă, opozantă a Kremlinului.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close