Antena 3 CNN Actualitate Cultură Nobelul pentru Literatură, anunţat astăzi. Mircea Cărtărescu, printre favoriţi. Sumele care sunt în joc

Nobelul pentru Literatură, anunţat astăzi. Mircea Cărtărescu, printre favoriţi. Sumele care sunt în joc

Premiul Nobel pentru Literatură 2023 va fi anunțat astăzi la sediul Academiei, în Stockholm, și online. Mircea Cărtărescu se află printre scriitorii favoriți.

Nobelul pentru Literatură, anunţat astăzi. Mircea Cărtărescu, printre favoriţi. Sumele care sunt în joc
Sursa foto: Gettyimages | Hepta | abc.net.au
de Ioana Mircea    |    05 Oct 2023   •   07:00

Printre cei mai bine cotați scriitori nominalizați anul aceasta la Premiul Nobel pentru Literatură se numără Jon Fosse, Laszlo Krasznahorkai, Gerald Murnane, Mircea Cărtărescu și Yan Lianke. Valoare premiului din acest an este de 950.000 euro.

Un jurnalist suedez care a prezis corect laureații Nobel pentru literatură în ultimii doi ani crede ca anul acesta cele mai mari șanse le are Mircea Cărtărescu

În urmă cu doi ani, Carsten a fost primul suedez care a prezis corect că laureatul Nobel pentru literatură va fi scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah.

Citește și: Mircea Cărtărescu, premiu de 150.000 dolari pentru Literatură în Limbi Romanice

Anul trecut, câștigătorul a fost unul dintre cei trei scriitori aflați pe lista scurtă a lui Carsten, Annie Ernaux. Anul acesta, pe lista scurtă a suedezului este și scriitorul român Mircea Cărtărescu, despre care Carsten crede că are cele mai mari șanse să câștige, potrivit stiri.tvr.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cele 10 nominalizări la Premiul Nobel pentru Literatură 2023 

(în ordine aleatorie)

Joyce Carol Oates din SUA

Jon Fosse din Norvegia

Colm Tóibín din Irlanda

Mircea Cărtărescu din România

Ngũgĩ wa Thiong'o din Kenya

Peter Nádas din Ungaria

Nuruddin Farah din Somalia

Marilynne Summers Robinson din Statele Unite ale Americii

César Aira din Argentina

Bei Dao (chinez în exil)

Cotaţiile Nobelului pentru Literatură la Casele de pariuri

Potrivit caselor de pariuri, scriitoarea chineză de avangardă Can Xue, în vârstă de 70 de ani, conduce detașat, având o cotă de 8/1 pentru a câștiga prestigiosul premiu literar, conform The Guardian.

Mircea Cărtărescu are o cotă de 16/1, alături de alți șase scriitori:  Lyudmila Ulitskaya, Margaret Atwood, Pierre Michon, Salman Rushdie și Thomas Pynchon,

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close