Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 785. Zelenski solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană

Război în Ucraina, ziua 785. Zelenski solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană

Război în Ucraina, ziua 785. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu exclude ca rușii să atace infrastructura centralelor nucleare ucrainene și, în acest sens, solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană

Război în Ucraina, ziua 785. Zelenski solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2024   •   20:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atac cu rachete rusești asupra regiunii Harkov
  • Zelenski, ținta unei noi tentative de asasinat. Un polonez s-a oferit să ajute Rusia să îl ucidă pe liderul ucrainean
  • Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO
  • Cel puțin 543 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului
  • POLITICO: Ucraina se îndreaptă spre înfrângere. Tinerii ucraineni fug de armată şi război
  •  Patru lansatoare rusești de rachete S-400 lovite în atacul asupra bazei aeriene din Crimeea, anunță Kievul
  • Rușii atacă masiv regiunea Donețk
  • Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei
  • 21 de ”ținte aeriene” doborâte deasupra regiunii Belgorod
  • Numărul victimelor atacului rusesc asupra orașului Cernigău crescut la 18 Cernigău
  • Zelenski solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană
  • Moscova a atacat din nou cu drone Shahed
  • Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât toate cele 13 drone folosite în timpul nopții
  • Reprezentanți ucraineni vor lua parte la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică CCDCOE Locked Shields al NATO, care va avea loc în Estonia
  • Germania a trimis un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina. Olaf Scholz cere europenilor să preia exemplul
  • Rusia bombardează din nou regiunea Herson. Un bărbat a fost rănit
  • 14 morți și 60 de răniți în urma atacului de la Cernihiv
  • Secretarul general al NATO: "Trimiteţi mai mult Ucrainei!"
  • Volodimir Zelenski cere mai multe sisteme de apărare aeriană după atacul de la Cernihiv
  • Mii de copii din regiunea rusă Belgorod au fost evacuați

Update 20:50 Joi, 18 aprilie, armata rusă a lansat un atac cu rachete lansate din regiunea rusă Belgorod asupra satului Sorokivka din regiunea Harkov, rănind un civil, au anunțat autoritățile locale.

„În jurul orei 12.20, Forțele Armate Ruse au lansat un atac cu rachetă asupra satului Sorokivka, raionul Harkov. Clădirea unui magazin a fost avariată. Un civil de 45 de ani a fost rănit”, a anunțat procuratura regională Harkov.

Update 19:50 Un cetățean polonez a fost reținut după ce a fost acuzat că s-a oferit să ajute Rusia să îl ucidă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei acestuia în Polonia, relatează Kyiv Independent

Bărbatul a fost reținut de autoritățile poloneze, după o operațiune comună a agențiilor de aplicare a legii din Polonia și Ucraina, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Din proprie inițiativă, suspectul a vrut să spioneze securitatea aeroportului Rzeszow din Polonia, cu intenția de a ajuta serviciile ruse de informații să planifice un potențial asasinat al lui Zelenski în timpul vizitei acestuia în Polonia, a spus SBU.

Oficialii nu au precizat dacă Moscova a primit de fapt oferta suspectului sau care a fost răspunsul.Înainte de a fi reținut, SBU și Parchetul General al Ucrainei au notificat Varșovia despre o posibilă tentativă de asasinat și au oferit omologilor lor polonezi dovezi cheie. Autoritățile poloneze l-au reținut pe suspect și l-au acuzat că lucra pentru serviciile de informații străine. Ancheta este în derulare.

Update 19:20 NATO face tot posibilul să trimită cât mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, joi, 18 aprilie, ca răspuns la solicitările de ajutor ale Kievului în faţa raidurilor ruseşti, relatează Reuters.

"Am compilat date despre diferitele sisteme de apărare antiaeriană pe care le avem în cadrul NATO, concentrându-ne pe sistemele Patriot. Şi lucrăm cu aliaţii pentru a ne asigura că aceştia redistribuie anumite sisteme în Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7 care se desfăşoară la Capri.

"Lucrăm la posibilitatea trimiterii unor baterii Patriot suplimentare în Ucraina. Suntem în contact cu anumite ţări", a adăugat secretarul general al NATO, calificând drept "crucială" această armă de apărare antiaeriană folosită de armata americană şi de mai multe ţări aliate din Europa.

Update 17:30 Procuratura Generală a Ucrainei a transmis, joi, într-un comunicat că în urma războiului declanșat de Rusia au murit 543 de copii în Ucraina, iar alți cel puțin 1.296 au fost răniți, relatează Ukrinform.

„Cel puțin 1.839 de copii au căzut victime în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Până în dimineața zilei de 18 aprilie 2024, potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, 543 de copii au fost uciși și cel puțin 1.296 au fost răniți”, se arată în comunicat. Cei mai afectați au fost copiii din regiunile Donețk – 529, Harkov – 346, Herson – 150, Dnipropetrovsk – 131, Kiev – 130, Zaporojie – 108 și Nikolaiev – 103.

Update 17:00 Eșecul Occidentului în a trimite arme la Kiev îl ajută pe Vladimir Putin să câștige războiul pe care l-a declanşat în Ucraina, relatează POLITICO. Promisiunea Occidentului de a ajuta Ucraina "atâta timp cât este nevoie" a început să le pară ucrainenilor mai mult cuvinte goale. Pe front sunt unităţi care nu mai au obuze de artilerie de patru săptămâni. 

Dar mai rău decât lipsa de muniție este faptul că treptat ucrainenii rămân şi fără spiritul de luptă necesar pentru a câștiga, ceva mai periculos şi mai greu de furnizat decât obuzele, scrie Politico. Moralul ucrainenilor este sumbru. Trupele sunt afectat de bombardamente nemiloase, de lipsa de arme și de pierderi pe câmpul de luptă.

Mulțimile de tineri care făceau cozi, în orașele aflate la sute de km de front, pentru a se alătura armatei în primele luni de război au dispărut. Acum, bărbaţii eligibili de înrolare fug de armată și își petrec nopţile în cluburi. Mulți au părăsit de tot țara, potrivit sursei citate. 

Update 16:00 Atacul atac ucrainean de miercuri asupra unui aerodrom militar din Crimeea a avariat grav patru lansatoare de rachete, trei stații radar și alte echipamente, a anunțat joi agenția de spionaj militar ucraineană, citată de Reuters.

Patru lansatoare pentru rachete sol-aer S-400 și un punct de control al apărării antiaeriene staționate la o bază aeriană din Djankoi s-au numărat printre echipamentele „distruse sau grav avariate”, a precizat direcția de informaţii a armatei ucrainene (GRU), citată de Ukrainska Pravda.

În ceea ce privește numărul de avioane avariate sau distruse în urma atacului, acesta este în curs de clarificare.

Update 15:00. Trupele rusești au atacat mai multe așezări din regiunea Donețk. Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, au anunțat autoritățile locale, relatează The Kyiv Independent.

Așezările din estul regiunii ucrainene Donețk suferă zilnic de atacuri rusești din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

Cadavrul unei femeie a fost scos de sub dărâmături Selidove, care se află la aproximativ 30 de kilometri vest de Avdiivka, cucerită de Rusia.
În total, 11 clădiri, o unitate administrativă și un magazin au fost avariate în urma atacului. De asemenea, o casă a fost distrusă, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.

Update 14:00. Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul, transmit Reuters și Agerpres

”Avem (sisteme) Patriot, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din cazărmile noastre, acolo unde se află pentru orice eventualitate, şi să le trimitem în Ucraina, unde războiul face ravagii”, le-a declarat Borrell reporterilor în marja reuniunii miniştrilor de externe din grupul G7, pe insula italiană Capri.

”Altfel, sistemul de electricitate din Ucraina va fi distrus. Şi nicio ţară nu poate să lupte fără a avea electricitate în case, în fabrici, online, pentru tot”, a adăugat el.

Update 13:00. Două persoane rănite, anunță autoritățile ruse Forțele ruse de apărare aeriană au doborât 21 de ținte aeriene în apropiere de Belgorod, a declarat joi șeful regiunii, Viacheslav Gladkov, pe Telegram, relatează agenția rusă de presă Interfax. „Sistemul nostru de apărare aniaeriană a funcționat peste Belgorod și regiunea Belgorod: 21 de ținte aeriene au fost doborâte la apropierea orașului, potrivit informațiilor preliminare”, a anunțat Viacheslav Gladkov.
 

Update 12:00. Cel puțin 18 persoane au murit și alte 77 au fost rănite în atacul de miercuri asupra orașului ucrainean Cernigău, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență joi dimineață, relatează Ukarinska Pravda.

”Până în această dimineață, 18 persoane au fost ucise și 77 rănite (dintre care patru copii), inclusiv trei persoane salvate din dărâmături”, a transmis Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

De la locul atacului au fost îndepărtate 1.580 de tone de deșeuri din construcții, iar 71% din partea distrusă a clădirii a fost demontată, au mai anunțat autoritățile.

Update 11:00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu exclude ca rușii să atace infrastructura centralelor nucleare ucrainene și, în acest sens, solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană, relatează publicația Pravda.

Liderul de la Kiev a făcut această afirmație într-un discurs online la o ședință a Consiliului European, când a precizat totodată că Rusia a distrus aproape toată capacitatea Ucrainei de generare a energiei termice.

”Barajele și echipamentele hidrocentralelor, precum și infrastructura de gaze sunt supuse atacurilor teroriste. Rusia nu renunță la șantajul cu radiații și, în special, continuă să se joace brutal cu siguranța centralei nucleare Zaporojie. Nu excludem ca infrastructura celorlalte centrale nucleare ale noastre și a rețelelor de distribuție să fie, de asemenea, sub amenințarea terorii ruse”, a spus Zelenski.

Update 10:00. Moscova a atacat din nou cu drone Shahed. Forțele Aeriene ucrainene au emis o alertă în cursul nopții, care ulterior a fost anulată, relatează Ukrainska Pravda și Suspilne. În regiunile Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi.

Update 09:00. Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât joi toate cele 13 drone folosite în timpul nopții de Rusia în șapte regiuni, informează Reuters.

Atacul a vizat infrastructura critică din regiunea vestică Ivano-Frankivsk, resturile provocând incendii, a declarat guvernatorul regional.

Update 08:00. ”Reprezentanții Ucrainei vor lua parte la Locked Shields 2024 – cel mai mare exercițiu realist de apărare cibernetică din lume, care subliniază angajamentul comunității globale de a combate amenințările cibernetice. Organizat de Centrul de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă (NATO CCDCOE), acest exercițiu anual are loc dincolo de exercițiile cibernetice tradiționale, reunind experți din diverse domenii pentru a contracara amenințările cibernetice”, transmite, potrivit ukrinform.net, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

În acest an, aproximativ 4.000 de experți din peste 40 de țări își vor uni forțele într-un mediu simulat în timpul Locked Shields pentru a proteja infrastructura unei națiuni fictive și a țării sale.

”Ei se vor confrunta cu o serie de provocări care reproduce complexitatea apărării cibernetice din lumea reală, inclusiv gândirea critică, luarea deciziilor strategice, aspecte juridice, comunicarea de criză și planificarea strategică. Toate acestea au ca scop consolidarea capacităților lor în apărarea cibernetică”. a spus NSDC.

Punctul forte al exercițiului este abordarea integrată care combină abilitățile tehnice cu cunoștințele strategice, juridice și de comunicare pentru a dezvolta o strategie de apărare versatilă.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei a cerut țărilor din Europa să preia exemplul Germaniei după ce aceasta a trimis Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot.

"Este util imediat şi vrem să-i încurajăm pe alţii să o facă", a declarat el la sosirea la Bruxelles pentru un summit al Celor 27.

Berlinul a anunţat sâmbătă trimiterea acestui sistem Patriot pentru a ajuta Ucraina să contracareze atacurile ruseşti care vizează oraşele şi infrastructurile sale energetice, atacuri care au crescut în ultimele săptămâni. Acesta este al treilea sistem Patriot pe care Berlinul l-a furnizat Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Germaniei şi a cerut aliaţilor săi "să urmeze acest exemplu".

Ucraina le cere insistent aliaţilor săi occidentali să trimită sisteme de apărare antiaeriană, în special Patriot, care sunt deosebit de eficiente în interceptarea rachetelor balistice.

Război în Ucraina, 17 aprilie 2024 | Secretarul general al NATO: "Trimiteţi mai mult Ucrainei!"

Război în Ucraina, 16 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni

Război în Ucraina, 15 aprilie 2024 | Ucraina şi Norvegia ajung la un acord de securitate bilateral

Război în Ucraina, 14 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski cere un răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei

Război în Ucraina, 13 aprilie 2024 | Situaţia de pe frontul de Est s-a ''deteriorat considerabil'', susţine comandantul şef al armatei Kievului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close