Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 782. Ucraina şi Norvegia ajung la un acord de securitate bilateral

Război în Ucraina, ziua 782. Ucraina şi Norvegia ajung la un acord de securitate bilateral

Război în Ucraina, ziua 782. Ucraina şi Norvegia - ambele vecine cu Rusia - au ajuns la un acord de securitate bilateral, a anunţat ministrul norvegian de externe.

Război în Ucraina, ziua 782. Ucraina şi Norvegia ajung la un acord de securitate bilateral
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2024   •   21:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Ucraina şi Norvegia ajung la un acord de securitate
  • Proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina și Israel poate ajunge în Camera Reprezenților
  • Doi oameni au murit și mai mulți au fost răniți în urma unui atac aerian asupra regiunii Harkov
  • Kuleba: Apărarea aeriană ucraineană apără şi vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele ruseşti să intre în spaţiul lor aerian
  • Ucraina avertizează că armata rusă pregătește o mare operaţiune sub steag fals
  • entrul orașului Sloviansk, lovit de o rachetă rusească
  • Senatul american anunță că s-a ajuns la un consens în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina și Israel
  • Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru Occident: "Încetați să mai tolerați terorismul rusesc!"
  • Cel puţin 16 morţi şi 20 de răniţi, după un atac ucrainean în oraşul Tokmak, susțin ocupanții ruși
  • Ucraina recunoaște că situația este "tensionată" pe frontul de est
  • Alertă aeriană în mai multe regiuni din Ucraina. Orașul Dnipro, vizat de atac
  • Volodimir Zelenski: Avem nevoie de ajutor de la aliaţii noştri cu apărare antiaeriană, ca Israelul
  • O fetiță din Ucraina, rămasă fără picioare în urma unui atac al Rusiei, a participat la un maraton în SUA
  • Analist britanic: Podul Kerci din Crimeea ar putea fi distrus până la jumătatea lunii iulie 2024
  • Kievul afirmă că tactica Rusiei în războiul din Ucraina s-a schimbat
  • Volodimir Zelenski cere un răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei

Update 21:05 - Ucraina şi Norvegia - ambele vecine cu Rusia - au ajuns la un acord de securitate bilateral, a anunţat luni ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, în cursul unei vizite la Kiev.

Potrivit declaraţiilor sale consemnate de AFP după ce a fost primit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, "Norvegia va furniza Ucrainei sprijin militar, politic, financiar şi umanitar pe termen lung".

"Acordul demonstrează angajamentul nostru politic clar de a continua să susţinem Ucraina aşa cum facem de când a început atacul brutal şi la scară mare al Rusiei, în urmă cu peste doi ani", a adăugat şeful diplomaţiei norvegiene într-un comunicat.

Textul urmează să fie semnat şi făcut public la viitoarea întâlnire a lui Zelenski cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store; nu s-a stabilit încă data evenimentului, precizează comunicatul.

Update 20:40 - Proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina și Israel, amânat de mai mult timp, ar putea ajunge în curând în Camera Reprezentanților din SUA, scrie Reuters.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, ar trebui să decidă în această săptămână cum va trata cererea mult amânată a președintelui Joe Biden privind acordarea de miliarde de dolari pentru asistență de securitate pentru Ucraina, Israel și zona Indo-Pacific.

Update 17:30 - Doi oameni au murit și mai mulți au fost răniți în urma unui atac aerian asupra regiunii Harkov.

Rușii au lovit o unitate de învățământ dintr-un sat de lângă graniță.

Regiunea ucraineană Harkov este vizată frecvent de ruși. Lipsa echipamentelor de apărare aeriană și apropierea de granița cu Rusia au făcut-o deosebit de vulnerabilă la atacurile rușilor.

Update 16:30 - Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba declară că apărarea aeriană ucraineană protejează acum nu numai cerul ucrainean de teroarea aeriană rusă, ci şi pe vecinii din Moldova, România şi Polonia.

"Avem nevoie urgentă de sisteme suplimentare Patriot şi de alte sisteme moderne de apărare aeriană, de arme şi muniţii", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba la o conferinţă de securitate la Marea Neagră.

"Profit de această ocazie pentru a îndemna încă o dată toţi partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe", a mai spus el.

"Apărarea aeriană ucraineană protejează acum nu numai cerul ucrainean de teroarea aeriană rusă, ci şi pe vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele să intre în spaţiul lor aerian", a argumentat Kuleba.

Update 15:10 Ucraina avertizează că armata rusă pregătește o mare operaţiune sub steag fals.

Conducerea militară a Ucrainei a avertizat cu privire la o posibilă operaţiune sub steag fals la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud), aflată sub ocupaţie rusă, în următoarele zile, a transmis duminică seara DPA, conform Agerpres.

Această centrală atomo-electrică, cea mai mare din Europa şi a treia ca mărime din lume, este ocupată de trupele ruse din martie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat într-o postare pe Facebook că operaţiunea ar face ca Ucraina să pară responsabilă pentru orice s-ar întâmpla la uzina din sudul ţării.

"Rusia este singurul terorist din lume care ţine ostatică o centrală nucleară şi pe care o utilizează pentru a şantaja Ucraina şi lumea întreagă", afirmă responsabilii militari de la Kiev. "Nimeni în afară de Rusia nu a adus vreodată lumea atât de aproape de pragul unei catastrofe nucleare deliberate", se afirmă în postare.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că ar fi încercat să provoace un incident la centrala electrică, notează DPA.

Există un nivel semnificativ de îngrijorare pe plan internaţional cu privire la siguranţa centralei, întrucât luptele din zonă au fost cât pe ce să provoace un dezastru de mai multe ori de când trupele ruse au ocupat-o şi apoi au amplasat mine în jurul sitului la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Toate cele şase reactoare ale centralei, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, sunt acum în stare de "oprire la rece".

Avertismentul Kievului privind riscurile nucleare intervine în timp ce oraşele ucrainene sunt vizate aproape zilnic de bombardamente ruseşti.

Update 14:50 Centrul orașului Sloviansk, lovit de o rachetă rusească.

Rușii au atacat luni dimineață cu rachete centrul orașului Sloviansk din regiunea Donețk, a anunțat, luni, Vadim Filașkin, șeful administrației militare regionale.

Atacul aerian a avut loc luni dimineață, în jurul orei 7.00 și a afectat două blocuri din centrul orașului, potrivit autorităților locale.

"În jurul orei 7:00, orașul a fost bombardat. O rachetă a lovit partea centrală, pe strada Poștova. Clădiri înalte au fost avariate”, a transmis Vadim Filașkin.

Potrivit oficialului ucrainean, periferiile cartierelor Pokrovsk, Kramatorsk și Bahmut au fost și ele sub focul inamicului.

Update 13:10 Senatul american anunță că s-a ajuns la un consens în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina și Israel.

Liderii din Congresul SUA și președintele Joe Biden au ajuns la un consens asupra aprobării unui nou sprijin militar pentru Israel și Ucraina, a anunțat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, citat de ABC News.

Potrivit lui Schumer, Joe Biden și liderii din Congres au discutat duminică în cadrul unei conferințe telefonice și au ajuns la un acord că trebuie să acționeze rapid pentru a ajuta atât Israelul cât și Ucraina.

Update 11:15 Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru Occident: "Încetați să mai tolerați terorismul rusesc"!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica "terorismul rusesc" în Ucraina, relatează luni DPA.

Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara.

"Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine", a afirmat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene şi cu rachete ale Rusiei. El a punctat în acest sens apărarea în mare parte reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara.

Preşedintele ucrainean le-a cerut duminică seara aliaţilor săi să ia măsuri pentru a crea o reţea de apărare antiaeriană precum cea a Israelului, care în noaptea de sâmbătă spre duminică a interceptat aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran asupra sa, notează EFE.

"Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată. A văzut că este fezabil", a spus Zelenski, adăugând: "Lumea a văzut, de asemenea, că Israelul nu a fost singur în apărarea sa şi că a fost susţinut de aliaţi!". Eficienţa demonstrată de apărarea israeliană arată că "unitatea" între aliaţi "oferă cea mai bună apărare", a subliniat Volodimir Zelenski.

"Iar când Ucraina spune că aliaţii săi nu ar trebui să ignore rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este nevoie de acţiuni; acţiuni îndrăzneţe", a remarcat preşedintele ucrainean. "Din păcate, asistenţa acordată Ucrainei este încă limitată, iar statul rus are încă acces la componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone", a declarat Volodimir Zelenski.

Cu cât ajutorul întârzie mai mult, cu atât armata rusă capătă mai multă încredere, a adăugat el. "Ucraina, Orientul Mijlociu şi toate celelalte părţi ale lumii merită în egală măsură o pace dreaptă şi durabilă", a spus el.

Numai în ultima săptămână, a spus preşedintele ucrainean, Rusia a lansat împotriva Ucrainei 130 de drone kamikaze iraniene Shahed, 80 de rachete şi aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Aceste atacuri s-au soldat din nou cu victime civile şi au distrus sau avariat mai multe centrale electrice din Ucraina, printre alte infrastructuri.

Totodată, oraşele ucrainene au continuat să fie ţinta atacurilor aeriene ruseşti, care au făcut morţi şi răniţi în weekend. În oraşul Nikopol (sud-est), cel puţin patru persoane au fost rănite de tirurile artileriei ruse şi s-a raportat că mai multe case au luat foc.

În regiunea Dnipro, în sud-estul Ucrainei, 15 persoane au fost rănite duminică de resturile căzute de la o rachetă de croazieră rusă care a fost doborâtă. De asemenea, aproximativ 30 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, a precizat administraţia militară regională pe Telegram.

Atacurile Rusiei se concentrează însă asupra oraşului Harkov (nord-est), continuând un tipar observat în ultimele săptămâni, au raportat anterior autorităţile ucrainene.

Forţele aeriene ucrainene au raportat duminica aceasta că toate cele zece drone lansate de Rusia împotriva regiunii Harkov au fost interceptate. Atacul aerian a vizat infrastructura critică a oraşului Harkov, situat la numai 40 km distanţă de frontiera cu Rusia, a indicat guvernatorul regional Oleh Sinegubov.

Postul de televiziune ucrainean Suspilne a relatat că s-au înregistrat întreruperi de energie electrică în unele zone din oraş.

Înainte de lansarea invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, Harkov era al doilea oraş ca mărime din Ucraina, cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra acestui oraş începând cu jumătatea lunii martie, lovind în special sursele de alimentare cu electricitate. Având în vedere proximitatea sa de graniţa cu Rusia, atacurile aeriene sunt anunţate cu puţin timp înainte şi există temeri că oraşul ar putea deveni treptat nelocuibil.

Ceva mai la est, tirurile ruseşti au lovit în weekend satul Vesioloie din regiunea Doneţk, doi soţi fiind găsiţi morţi în casa lor bombardată.

La Moscova, Ministerul Apărării rus a anunţat duminica aceasta că zece drone ucrainene au fost interceptate la primele ore ale dimineţii deasupra regiunii Krasnodar, în sudul ţării, fără să ofere detalii despre posibilele ţinte.

Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi de rachete pentru aceste sisteme, pentru a-şi putea proteja infrastructura de atacurile aeriene ruseşti. De asemenea, Kievul urmează să primească primele avioane de luptă F-16 promise de aliaţii săi în cursul acestui an.

După mai multe săptămâni de atacuri devastatoare asupra reţelei de electricitate ucrainene, Germania a anunţat în weekend că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot. De asemenea, Berlinul se pregăteşte să transfere Ucrainei încă un sistem IRIS-T şi va trimite mai multe rachete pentru sistemele antiaeriene existente ale Kievului, conform EFE.

Update 10:45 Cel puţin 16 morţi şi 20 de răniţi, după un atac ucrainean în oraşul Tokmak, susțin ocupanții ruși.

Cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în bombardamente în oraşul Tokmak – aflat sub control rus, potrivit unui reprezentant al ocupaţiei ruse în această regiune, Zaporojie, în sudul Ucrainei, scrie News.ro.

Douăsprezece persoane au fost rănite grav în aceste bombardamente, care au avut loc vineri seara, a anunţat în weekend, pe Telegram, Evgheni Baliţki.

Ucraina nu a reacţionat în urma acestor acuzaţii. Zaporojie este una dintre cele patru regiuni ucrainene ocupate de forţe ruse, a căror anexare a fost revendicată de Moscova, după invazia din februarie 2022. Centrala Nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este în continuare ocupată de forţe ruse din martie 2022. Instalaţia a fost vizată într-o serie de atacuri cu dronă, la 7 aprilie, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafel Grossi avertiza joi că se teme că aceste atacuri recente la centrală "marchează începutul unui nou front al războiului extrem de periculos”.

Ele "ne-au făcut să ăntrăm într-o nouă fază crucială” a conflictului, avertiza Rafel Grossi în deschiderea unei reuniuni, la Viena, a celor 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor, convocată de urgenţă la solicitarea Rusiei şi Ucrainei.

Update 09:30 Ucraina recunoaște că situația este "tensionată" pe frontul de est.

Ucraina a recunoscut duminica aceasta că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "în superioritate numerică", exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar, în condiţiile în care forţele ucrainene se confruntă cu stocuri reduse de muniţie, relatează France Presse.

Ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov a declarat că a făcut o vizită soldaţilor în zona în care se duc în prezent luptele.

Pe acest sector al frontului de est, unde "situaţia este tensionată", trupele ruse, "în superioritate numerică", încearcă o străpungere "la vest de Bahmut", oraş pe care l-au cucerit în mai 2023 după luni întregi de lupte deosebit de sângeroase şi distrugătoare, a spus el.

Cu puţin timp înainte, comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, declarase, la rândul său, că Rusia şi-a concentrat eforturile în această zonă pentru a cuceri Ceasiv Iar, situat la aproximativ 20 km vest de Bahmut. Conducerea militară a Rusiei a dat ordin trupelor sale să captureze Ceasiv Iar înainte de 9 mai, când în Rusia se sărbătoreşte Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, citat de agenţia de presă Unian.

Cucerirea acestei localităţi ar oferi armatei ruse şansa de a avansa în regiunea Doneţk.

Oraşul Ceasiv Iar, situat pe un deal, se află la mai puţin de 30 de kilometri sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din regiune aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic.

Rusia vrea astfel "să creeze condiţiile unei avansări mai profunde" spre Kramatorsk, a subliniat generalul Sîrski.

Sîrski, care a spus că forţele care apără Ceasiv Iar au primit armament suplimentar, recunoscuse cu o zi înainte că situaţia pe frontul de est "s-a deteriorat în mod considerabil".

În pofida pierderilor, ruşii desfăşoară "noi unităţi blindate", ceea ce le permite să obţină "succese tactice", a declarat el.

În ultimele săptămâni, Moscova revendică periodic capturarea de sate, inclusiv sâmbătă în apropiere de oraşul Avdiivka.

Această ofensivă rusească are loc într-un moment foarte delicat pentru armata ucraineană, care în afară de muniţii duce lipsă şi de oameni şi încearcă să recruteze noi soldaţi în faţa unui adversar ale cărui trupe sunt mai numeroase şi mai bine echipate. Ajutorul occidental vine cu ţârâita, în special din cauza unui blocaj politic la Washington, ceea ce îi constrânge pe militarii ucraineni să economisească muniţii. De luni de zile, Kievul cere partenerilor săi mai mult armament şi sisteme de apărare antiaeriană.

"Retorica nu apără cerul", a insistat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a subliniat că atacul nocturn cu drone şi rachete iraniene împotriva Israelului, care a anunţat că le-a interceptat aproape pe toate, demonstrează "eficacitatea" aviaţiei şi sistemelor de apărare antiaeriene moderne. "Lumea a văzut ce este adevărata apărare. A văzut că este posibil", a subliniat Zelenski.

În ultimele săptămâni, armata rusă şi-a intensificat bombardamentele asupra regiunii de frontieră Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde este situat centrul administrativ al acestei regiuni cu acelaşi nume, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina.

O lovitură rusă a provocat sâmbătă seara moartea a două persoane într-o localitate din această regiune, a indicat duminică guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

Atacurile ruseşti împotriva reţelei energetice ucrainene continuă să provoace întreruperi de curent în regiunea Harkov.

În partea de centru-sud, bombardamentele au făcut cel puţin 12 răniţi în oraşul Dnipro şi într-o localitate vecină, a anunţat guvernatorul Serghii Lisak.

Un om a fost ucis într-un atac rusesc cu dronă duminică dimineaţă în regiunea Sumî (nord-est), potrivit biroului procurorului general.

La rândul său, şeful administraţiei instalate de ocupanţii ruşi în regiunea Herson (sud), Vladimir Saldo, a declarat duminica aceasta că atacurile ucrainene au făcut doi morţi şi un rănit în sate din această regiune, ocupată în cea mai mare parte de armata rusă.

Update 08:30 Alertă aeriană în mai multe regiuni din Ucraina. Orașul Dnipro, vizat de atac.

În noaptea de duminică spre luni, Forțele Aeriene au raportat amenințarea unui atac aerian rusesc cu arme balistice din est.

Puțin mai târziu, mai multe exploziile au răsunat în orașul Dnipro, transmite Ukrainska Pravda.

Autoritățile locale au îndemnat populația să meargă în adăposturi după o "amenințare cu folosirea armelor balistice din est!”. Ulterior, s-a raportat că în orașul Dnipro din regiunea Dnipropetrovsk s-au auzit zgomote de explozii.

Atacul vine după ce raionul Dnipro a fost vizat de atacurile forțleor rusești și duminică după-amiază. Atunci, 12 persoane, inclusiv un adolescent de 15 ani, au fost rănite în localitățile Dnipro și Liubimivska din regiunea Dnipropetrovsk, ca urmare a căderii fragmentelor unei rachete inamice lovite de apărarea antiaeriană ucraineană.

Update 00:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de ajutor din partea aliaţilor săi pentru a se apăra de atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliaţii săi pentru a distruge ameninţările inamice, relatează Reuters.

"Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa - ameninţările din aer au fost distruse de asemenea de aliaţii săi", a spus duminică Zelenski în discursul său video transmis, ca de obicei, în cursul serii.

"Iar când Ucraina spune că aliaţii nu pot închide ochii la rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este necesar să se acţioneze, şi să se acţioneze puternic", a adăugat el.

Război în Ucraina, 14 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski cere un răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei

Război în Ucraina, 13 aprilie 2024 | Situaţia de pe frontul de Est s-a ''deteriorat considerabil'', susţine comandantul şef al armatei Kievului

Război în Ucraina, 12 aprilie 2024 | Zeci de mii de ruși, militari sau civili, ajutați de organizații internaționale să ajungă în străinătate

Război în Ucraina, 11 aprilie 2024 | Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev

Război în Ucraina, 10 aprilie 2024 | Atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close