Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 779. Zeci de mii de ruși, militari sau civili, ajutați de organizații internaționale să ajungă în străinătate

Război în Ucraina, ziua 779. Zeci de mii de ruși, militari sau civili, ajutați de organizații internaționale să ajungă în străinătate

Război în Ucraina, ziua 779. Atacuri ale dronelor rusești în sudul Ucrainei au provocat, în cursul nopții de joi spre vineri, un incendiu la o instalație energetică din Dnipropetrovsk și au avariat infrastructura critică din Kherson.

Război în Ucraina, ziua 779. Zeci de mii de ruși, militari sau civili, ajutați de organizații internaționale să ajungă în străinătate
Sursa foto: Hepta / SportPictures / Sergey Bobylev
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2024   •   19:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zeci de mii de ruși, militari sau civili, ajutați de organizații internaționale să ajungă în străinătate
  • Primarul Kievului, Vitali Kliciko: ''Acesta nu este război, este terorism''
  • Ucraina ar putea primi un laser militar britanic cu care să doboare dronele ruseşti
  • MAS: Rusia trimite în Ucraina militari din Flota Pacificului pentru a compensa pierderile suferite
  • Ucrainenii au distrus 16 drone Shahed din cele 17 lansate de ruși asupra Ucrainei
  • Ucraina susține că dronele rusești au avariat infrastructura energetică din sudul țării
  • Vladimir Putin a declarat că Rusia încearcă să rezolve pe cale paşnică conflictul din Ucraina
  • Autorităţile din regiunea Harkov au ordonat evacuarea forţată a familiilor cu copii
  • Premierul slovac Robert Fico a făcut apel la o soluție pașnică la războiul din Ucraina care să respecte ”integritatea teritorială”
  • Olanda oferă Ucrainei 400 de milioane de euro
  • Ungaria introduce noi restricţii la importurile de produse agricole din Ucraina
  • Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, și-a încheiat mandatul și a plecat la Moscova
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că orice negociere privind Ucraina fără Rusia este lipsită de sens

Update 18:30 Mii de soldaţi ruşi şi zeci de mii de bărbaţi care nu voiau să ajungă în armată au fost ajutaţi de organizaţii internaţionale să fugă în străinătate.

Dezertorii sunt acum căutaţi de autorităţile de la Kremlin, fiecare dintre ei având deschis dosar penal şi riscând să fie închişi pentru cel puţin zece ani dacă sunt prinşi. 

Cei care au ajuns în ţări din fostul spaţiu sovietic trăiesc cu teama că oricând pot fi deportaţi.

Unii se află în Armenia sau în Kazahstan. Alții, mai puțin norocoși, au fost prinşi de forţele ruseşti şi lichidați pe loc.

Mediazona, un organ rus de presă independentă, a documentat mai mult de 7.300 de cazuri în instanțele rusești deschise din septembrie 2022 împotriva soldaților care au dezertat.

Cazurile de dezertare au crescut de șase ori anul trecut.

Cu toată precaritatea situației lor în străinătate, unii dezertori ruși spun că preferă incertitudinea în locul războiului.

"Am decis imediat că nu voi susține în niciun fel (războiul care începuse)", spune unul dintre acești bărbați, în timp ce un altul adaugă: "Prefer să stau aici, să sufăr și să caut ceva, decât să mă duc acolo și să omor o ființă umană din cauza unui război care este 100% din vina Rusiei!"

Update 15.30. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a solicitat de urgenţă noi ajutoare militare de la aliaţii Ucrainei pentru a respinge atacurile intensificate ale Rusiei asupra ţării sale, relatează dpa.

"Acesta este un război al resurselor şi de aceea avem nevoie de sprijin din partea partenerilor noştri", a declarat Kliciko joi seară, într-o emisiune a ZDF. Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană, a spus el.

"Nu avem suficiente", a avertizat Kliciko. Au loc atacuri în fiecare zi şi ruşii distrug infrastructura. "Acesta nu este război, este terorism", a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a început să pârjolească ţara în aşa fel încât oamenii să nu mai poată trăi aici, pentru că viaţa este imposibilă fără electricitate şi apă, a insistat Kliciko.

Ucraina, a subliniat el, luptă şi pentru aliaţii săi. "Vă apărăm pe fiecare dintre voi", a continuat primarul capitalei Ucrainei.

Numai la Kiev, unde sunt desfăşurate mai multe sisteme de apărare aeriană decât oriunde în ţară, peste 800 de clădiri au fost distruse şi peste 200 de civili au fost ucişi, a spus el.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut şi el mai multe arme occidentale pentru a respinge atacurile aeriene ale Rusiei.

În ultimele zile, atacurile cu rachete ale Rusiei au distrus mai multe staţii electrice şi au avariat multe linii de tensiune şi alte facilităţi.

Regiunea estică Harkov din apropierea graniţei cu Rusia se află în prezent sub un bombardament puternic al Rusiei.

Kliciko a apreciat că în prezent nu vede nicio şansă de negociere între Ucraina şi agresorul rus. El a explicat că Rusia încearcă să-i forţeze ţara să vină la masa de negocieri şi să facă compromisuri "încordându-şi muşchii".

Soluţii diplomatice nu sunt în prezent posibile, a spus Kliciko. Pentru moment, singura opţiune este să rămânem pe linia frontului şi să rămânem puternici din punct de vedere politic, a adăugat primarul capitalei.

Tot ceea ce le-a rămas în prezent ucrainenilor este să-şi apere ţara înainte să poată avea loc convorbiri de pace. "Nu vedem posibilitatea niciunui compromis", a subliniat el.

Update 15.00. Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a sugerat vineri că Ucraina ar putea primi un nou laser militar, aflat în fază experimentală, pentru a doborî dronele ruseşti, transmite dpa.

Arma numită DragonFire, care ar urma să fie gata de folosire cel mai târziu în 2027, ar putea avea "consecinţe uriaşe" pentru conflictul din Europa, le-a spus oficialul jurnaliştilor care l-au însoţit într-o vizită la centrul de cercetare Porton Down din Salisbury, în sudul Angliei.

Shapps a afirmat că va încerca să afle dacă ritmul de realizare a laserului poate fi accelerat, astfel încât noua armă să poată fi utilizată de ucraineni. "Am venit să accelerez producţia sistemului laser DragonFire deoarece cred că, având în vedere că sunt în curs două mari conflicte, unul pe mare, unul în Europa, ar putea avea consecinţe uriaşe dacă am avea o armă capabilă în special să doboare drone", a spus el.

Conform Ministerului Apărării de la Londra, noi reforme pentru accelerarea achiziţiilor necesare au devansat termenul iniţial din 2032 până la care laserul urma să devină operaţional.

Ministrul a declarat că doreşte "să accelereze ceea ce ar fi în mod normal un proces foarte îndelungat de achiziţii pentru dezvoltare, posibil până la zece ani, pe baza discuţiilor din această dimineaţă, la o perioadă mult mai scurtă pentru desfăşurare, posibil împotriva navelor, a dronelor care atacă şi posibil pe uscat".

"Încă o dată, drone care atacă, dar nu e nevoie de multă imaginaţie ca să îţi dai seama cum ar putea ajusta asta în Ucraina, de exemplu", a insistat el.

Armele energetice dirijate cu laser (LDEW) folosesc un fascicul intens de lumină pentru a tăia materialul ţintelor şi pot lovi cu viteza luminii.

Ministerul speră că sistemul DragonFire va furniza o alternativă ieftină la rachete pentru acţiuni cum ar fi doborârea dronelor ofensive.

DragonFire este dezvoltat de companiile MBDA, Leonardo şi QinetiQ din domeniul apărării şi de Laboratorul de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Apărare (DSTL), subordonat ministerului.

Noul model de achiziţii, intrat în vigoare săptămâna aceasta, "este conceput pentru a nu aştepta până avem o perfecţiune de 99,9% înainte de a-l trimite pe teren, ci să-l aducem la circa 70%, apoi să-l trimitem şi apoi să îl dezvoltăm în continuare", a explicat ministrul. "Într-o lume mai periculoasă, abordarea noastră privind achiziţiile se adaptează. Trebuie să fim mai rapizi, mai critici şi mai globali", a adăugat oficialul.

Întrebat dacă sistemul ar putea fi gata înainte de 2027, Shapps a răspuns că deocamdată acest termen rămâne valabil.

Directorul general al DSTL, Paul Hollinshead, a afirmat că noile proceduri reprezintă "veşti excelente şi un pas real în faţă către obţinerea unui avantaj operaţional rapid pentru apărarea Regatului Unit". "Rolul DSTL este pregătirea pentru viitor, iar tehnologia DragonFire este un exemplu excelent pentru asta", a adăugat el.

Update 14.00. Două persoane au fost rănite, astăzi, într-un atac cu dronă asupra unei clădiri administrative din orașul rus Belgorod, potrivit guvernatorului din Belgorod, care a acuzat Ucraina pentru acest atac. 

Imagini ale pagubelor, pe care CNN le-a geolocalizat în centrul Belgorodului, arată că atacul aerian a vizat o clădire a companiei ruse de furnizare a gazelor Gazprom Mezhregiongaz.

CNN nu a putut verifica în mod independent responsabilitatea pentru atac.

"Drona s-a prăbușit în clădirea administrativă a companiei de furnizare a resurselor", a declarat guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, într-o postare pe Telegram.

"În urma exploziei, două persoane au fost rănite: un bărbat a fost rănit de un șrapnel la un picior, iar al doilea a fost rănit de un șrapnel la membrele superioare și inferioare", a adăugat el.

Atacurile cu drone și bombardamentele asupra Belgorodului au crescut semnificativ în ultimele câteva săptămâni, în condițiile în care Ucraina și Rusia și-au vizat reciproc instalațiile energetice și electrice. 

Joi, președintele rus Vladimir Putin a declarat că recentele lovituri asupra rețelei energetice a Ucrainei au fost un răspuns la loviturile Kievului asupra instalațiilor energetice ale Rusiei, potrivit Kremlinului.

Update 13.00. În noaptea joi de vineri, patru drone au atacat rafinăria Novoșahtinsk din regiunea rusă Rostov, relatează canalul ASTRA și Ukrinform. Potrivit presei locale, toate dronele au atacat uzina de produse petroliere din Novoșahtinsk. Una dintre dronele doborâte a căzut pe teritoriul rafinăriei.

Guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, a raportat distrugerea celor 4 vehicule aeriene fără pilot în timpul nopții în Novoșahtinsk. Potrivit acestuia, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Update 12.45. Direcţia de Informaţii Militare a Ucrainei a anunţat că Rusia trimite în Ucraina militari din Flota Pacificului şi din Unităţile 11 ale Forţelor Aeriene şi Forţelor de Apărare Aeriană, pentru a compensa pierderile umane provocate de război, scrie Pravda Ukrainska, potrivit monitorulapararii.ro.

„Potrivit deciziei comandantului Flotei Ruseşti din Pacific, Viktor Liina, rotaţiile în Siria au fost oprite complet, iar tot personalul militar este trimis în zona de luptă de pe teritoriul Ucrainei. Vorbim despre 2.000 de militari ruşi din Primorski şi Kamciatka Krais din Federaţia Rusă”, scrie sursa citată.

Informaţiile primite de structurile ucrainene confirmă şi că 400 de militari din unităţile militare 11 ale Forţelor Aeriene şi Forţelor de Apărare ale Rusiei, staţionate în Krabarovsk Krai, vor „umple golurile” Brigăzilor 155 şi 40 ale Marinei Rusiei, care nu au suficienţi oameni din cauza pierderilor mari.

Mai mult decât atât, militari din unităţile ruseşti din estul îndepărtat al Rusiei se vor alătura noilor brigăzi motorizate ale infanteriei, care se formează în Voronezh. Aceşti militari nu au mai fost anterior implicaţi în lupte.

De la începutul războiului, Rusia ar fi înregistrat, potrivit ucrainenilor, pierderi de 451.730 de oameni (morţi sau răniţi), deşi numărul americanilor este mai mic, în jur de 315.000 de persoane.

Update 11.45. Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, a transmis că în noaptea de joi spre vineri, avioanele și grupurile mobilei au distrus 16 drone Shahed din cele 17 lansate de ruși asupra Ucrainei.

"Inamicul a atacat cu 17 UAV-uri de tip Shahed de la Capul Chauda (Crimeea) și o rachetă aeriană ghidată Kh-59 din spațiul aerian al regiunii ocupate Donețk. În urma bătăliei antiaeriene, 16 drone de atac Shahed au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Odesa, Herson, Dnipropetrovsk, Vinița și Hmelnițki”, a precizat Mikola Olesciuk.

Update 10.10. Atacuri ale dronelor rusești în sudul Ucrainei au provocat în cursul nopții de joi spre vineri un incendiu la o instalație energetică din Dnipropetrovsk și au avariat infrastructura critică din Kherson, au declarat vineri autoritățile ucrainene, citate de Reuters.

Forțele ucrainene au doborât 16 din cele 17 drone și o rachetă Kh-59 pe care Rusia le-a folosit pentru atacul asupra Dnipropetrovskului, a transmis armata ucraineană pe Telegram. Resturi de drone au provocat un incendiu la o instalație energetică, serviciile de urgență continuând să lucreze la fața locului, a precizat armata.

Nu au fost raportate victime de către armată sau de către oficialii locali. Atacul din timpul nopții a avariat o instalație de infrastructură critică și șapte reședințe private din regiunea Herson, fără a fi raportate victime, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin, notează Mediafax.

Update 09.30. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, astăzi, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 451.730 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie 2022.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 840 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană. De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 7.146 de tancuri, 13.698 de blindate, 11.486 de sisteme de artilerie, 347 de avioane, 325 de elicoptere și 9.161 de drone.

Update 08.00. Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul unei întâlniri de la Moscova cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko, că Moscova încearcă să rezolve conflictele pe cale pașnică și a calificat drept „un spectacol ciudat” conferința de pace pentru Ucraina din Elveția, unde Rusia nu va fi prezentă, relatează agenția rusă de presă de stat TASS.

Update 00:01. Autorităţile din regiunea Harkov (estul Ucrainei), care a fost puternic lovită de bombardamente ruseşti, au ordonat evacuarea forţată a familiilor cu copii din 47 de sate din apropierea frontierei, relatează dpa.

Acestea sunt comunităţi din cele trei districte Bohodukhiv, Izyum şi Harkov, a anunţat joi pe Telegram guvernatorul militar al regiunii, Oleh Syniehubov. Cu toate acestea, capitala regională nu a fost afectată, a adăugat el.

Motivul evacuării este bombardarea aproape zilnică a oraşelor de către armata rusă. Guvernatorul a promis că toţi cei afectaţi vor primi asistenţă umanitară şi juridică corespunzătoare.

Rusia a desfășurat miercuri noapte un atac masiv cu drone și rachete. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost doborâte 18 dintre cele 42 de rachete de diferite tipuri trase de ruși și 39 dintre cele 40 de drone Shahed.

Război în Ucraina, 11 aprilie 2024 | Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev

Război în Ucraina, 10 aprilie 2024 | Atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov

Război în Ucraina, 9 aprilie 2024 | "Războiul este aici!" Șeful diplomației europene cere crearea unui Fond de Apărare pentru țările de pe continent

Război în Ucraina, 8 aprilie 2024 | Zelenski: Ucraina pierde războiul dacă ajutorul de zeci de miliarde din SUA nu este aprobat de Congres

Război în Ucraina, 7 aprilie 2024 | Un veteran american care luptă în Ucraina spune că sunt zile în care soldații nu au muniție

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close