Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 778. Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev

Război în Ucraina, ziua 778. Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev

Război în Ucraina, ziua 778. Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege care înăspreşte mobilizarea în forţele armate. Textul nu prevede şi un termen de lăsare la vatră pentru militari.

Război în Ucraina, ziua 778. Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev
Sursa foto: X@sumlenny
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2024   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Premierul slovac Robert Fico a făcut joi apel la o soluție pașnică la războiul din Ucraina care să respecte ”integritatea teritorială”

  • Olanda oferă Ucrainei 400 de milioane de euro

  • Ucraina, sub asediul atacurilor rusești. Instalații de electricitate, avariate 

  • Ungaria introduce noi restricţii la importurile de produse agricole din Ucraina
  • Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, și-a încheiat mandatul și a plecat la Moscova
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că orice negociere privind Ucraina fără Rusia este lipsită de sens
  • Ucraina și Letonia au semnat joi un acord de securitate pe 10 ani, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski
  • Rusia a distrus, joi, o mare termocentrală în apropiere de Kiev
  • Volodimir Zelenski, vizită-surpriză în Lituania, la Inițiativa celor Trei Mări, la care participă și Klaus Iohannis
  • Parlamentul de la Kiev a adoptat legea privind mobilizarea în forţele armate
  • Rusia: operațiune antiteroristă la Nalcik, doi militanți au fost uciși
  • Echipa lui Donald Trump dezvăluie motivul pentru care liderul republican nu va vizita Ucraina
  • Rusia a ridicat bombardierele strategice și a lansat rachete asupra orașului Harkov
  • Un copil și doi adulți, uciși în timpul unui atac asupra unui sat ucrainean din regiunea Harkov
  • Zelenski susține că presupusul plan de pace al lui Trump este "primitiv"
  • Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord privind producția de arme
  • Ucrainenii au atacat un centru de pregătire al armatei ruse
  • Iohannis: Vom continua, împreună cu aliații NATO, sprijinul politic și multidimensional pentru Kiev
  • David Cameron: Este în interesul Statelor Unite să deblocheze ajutorul pentru Ucraina
  • Ucraina dezvoltă, cu finanțare occidentală, un model de drone pe bază de Inteligență Artificială
  • Zelenski a inspectat fortificațiile din Harkov, înaintea unui anticipat atac al Rusiei

Update 22:15. Premierul slovac Robert Fico a făcut joi apel la o soluție pașnică la războiul din Ucraina care să respecte ”integritatea teritorială” a acestei țări, o schimbare de ton după ce declarațiile sale anterioare au fost considerate mai favorabile Rusiei, potrivit AFP.

”Utilizarea forței militare de către Rusia în Ucraina este o încălcare gravă a dreptului internațional”, a declarat el de data aceasta, adăugând că Kievul are nevoie de ajutor și solidaritate.

Update 21:15. Guvernul provizoriu al Olandei se va angaja să ofere un ajutor financiar suplimentat de 400 de milioane de euro Ucrainei, aducând totalul ajutorului pentru anul 2024 la peste 2,4 miliarde de euro, a relatat joi postul de televiziunea RTL.

Update 20:30. Rusia a desfășurat peste noapte un atac masiv cu drone și rachete. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost doborâte 18 dintre cele 42 de rachete de diferite tipuri trase de ruși și 39 dintre cele 40 de drone Shahed.

Update 19:30. Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat joi ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy.

Update 18:30. Ambasadorul Rusiei Valeri Kuzmin și-a încheiat misiunea în România cu două săptămâni mai devreme decât ar fi trebuit, în urma decesului soției sale, a confirmat biroul de presă al ambasadei pentru HotNews.ro.

Update 17:30. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că orice negociere privind Ucraina fără Rusia este lipsită de sens. „Am spus în repetate rânduri că negocierile fără Rusia nu au sens... Președintele Putin a subliniat de mai multe ori că rămânem deschiși la procesul de negociere", a declarat Peskov.

Reacția vine după ce guvernul elvețian a anunțat miercuri că va găzdui în iunie o conferință de două zile la nivel înalt care va avea ca scop obținerea păcii în Ucraina, dar Rusia a spus clar că nu va participa la această reuniune. (Reuters)

Update 16:30. Ucraina și Letonia au semnat joi un acord de securitate pe 10 ani, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acordul de securitate semnat pe 10 ani de Ucraina și letonia prevede un sprijin militar leton anual pentru Ucraina de 0,25% din PIB, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

”Letonia și-a luat, de asemenea, angajamentul pe 10 ani de a asista Ucraina în domeniul apărării cibernetice, al deminării și al tehnologiilor fără pilot, precum și de a sprijini aderarea Ucrainei la UE și NATO”, a declarat el pe X.

Update 15:25 Rusia a distrus, joi, o mare termocentrală în apropiere de Kiev.

"Drept consecință a atacului masiv de astăzi, forțele Federației Ruse au distrus complet termocentrala de la Tripilska, situată în regiunea Kiev", a anunțat compania Centrenergo, care deține acest obiectiv energetic.

Odată cu distrugerea acestei termocentrale pe bază de cărbune, Centrenergo a pierdut toate capacitățile de generare a energiei electrice: un bombardament rusesc anterior i-a distrus o termocentrală în provincia Harkov, în timp ce o alta pe care o deține în provincia Doneţk se află într-o zonă sub ocupație rusă.

Termocentrala de la Tripilska a fost un furnizor major de electricitate pentru regiunile Kiev, Cerkasî şi Jîtomir.

Alte câteva centrale de generare a energiei electrice și elemente de infrastructură energetică au fost avariate în cinci regiuni ale Ucrainei, în raidul în care Rusia a folosit, potrivit Kievului, 82 de drone şi rachete.

Dintre acestea, armata ucraineană susține că a doborât 39 de drone şi 18 rachete.

De când Rusia a reluat, luna trecută, campania de atacuri masive asupra sistemului energetic ucrainean, Ucraina a pierdut 80% din capacitatea de generare a energiei termice, potrivit unei declarații făcute de premierul ucrainean Denis Șmîgal înaintea bombardamentului de joi.

Update 14:07 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anunțat, joi dimineață, sosirea la Vilnius pentru discuții cu omologii europeni privind susținerea regională a țării sale în contextul agresiunii ruse, relatează presa internațională.

"Esențial este acum să facem tot posibilul pentru a întări apărarea noastră antiaeriană, pentru a răspunde noilor urgente ale forțelor de apărare, pentru a consolida susținerea internațională, pentru a învinge teroarea rusă", a postat Zelenski pe rețelele sociale.

După aterizarea pe aeroportul din Vilnius, șeful statului ucrainean a fost primit de omologul Gitanas Nauseda.

Pe agenda lui Zelenski se află participarea la summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care reunește reprezentanți a treisprezece state la Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, între care se numără și România.

"Sunt prevăzute reuniuni importante și semnarea unui nou acord bilateral de securitate", a menționat Zelenski.

El s-a întâlnit în cursul zilei cu președintele român Klaus Iohannis, care i-a reiterat "sprijinul ferm" al țării noastre.

Venirea președintelui ucrainean ar putea modifica ordinea de zi a summitului I3M, în contextul în care liderii de la eveniment planificaseră inițial să discute despre consolidarea cooperării în domeniile transporturilor, energiei și securității cibernetice, relatează presa internațională.

Update 13:10 Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăspreşte mobilizarea în forţele armate, informează AFP, care apreciază că este vorba despre un text controversat pentru că nu prevede şi un termen de lăsare la vatră pentru militari.

"Gata! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 (de deputaţi au votat) pentru", a anunţat pe Telegram parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko.

Ucraina, care se confruntă cu o lipsă de voluntari pentru armată, lucra la acest text de luni de zile, plin de controverse, după mai mult de doi ani de război împotriva invadatorului rus.

Documentul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 şi din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse pe numeroase puncte ale frontului.

Pentru aceasta, ea are nevoie de oameni şi de muniţii. În condiţiile în care avea probleme în a găsi voluntari, Ucraina a extins mobilizarea, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporaţi.

De acum, sancţiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi înăsprite. Textul conţine şi prevederi care uşurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat.

Pentru a intra în vigoare, preşedintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul preşedintelui ţării Volodimir Zelenski, care va trebui să-l promulge.

Update 11:45 Rusia a lansat o operațiune antiteroristă în mai multe cartiere din orașul Nalcik.

Potrivit autorităților ruse, un grup de bărbați înarmați a deschis focul asupra forțelor de securitate care i-au pe înconjurat pe suspecți în afara orașului.

În timpul operațiunii, doi indivizi care plănuiau sabotaje și atacuri teroriste au fost uciși de forțele armate.

Operațiunea antiteroristă a fost finalizată fără victime în rândul forțelor de securitate și al civililor, iar la locul confruntării au fost găsite arme automate și muniție, conform surselor oficiale.

Update 09:33 Donald Trump, candidat republican la președinția Satelor Unite, consideră că nu este potrivit să viziteze Ucraina în acest moment.

Trump a fost îndemnat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski să viziteze țara atacată de Rusia.

Însă echipa de campanie a candidatului republican pentru Casa Albă arată că președinția ucraineană nu și-a formalizat demersul.

"Nu a existat niciun demers din partea lui Volodimir Zelenski, iar președintele Trump a spus public că nu ar fi potrivit ca el să meargă în Ucraina chiar acum, deoarece nu este comandant-șef (al Forțelor armate ale SUA)", a comunicat echipa liderului republican.

Donald Trump şi republicanii pe care și i-a fidelizat în cadrul partidului se opun în Congres aprobării ajutorului suplimentar destinat Ucrainei, cu posibila excepție a unui împrumut. 

The Washington Post a relatat că Donald Trump a afirmat într-o discuție privată că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina făcând presiuni asupra Kievului să cedeze Moscovei Crimeea, anexată în 2014, și regiunea Donbas.

Volodimir Zelenski a calificat drept "primitivă" abordarea lui Donald Trump.

Update 08:17 Forțele rusești au efectuat cel puțin 10 atacuri în cursul nopții împotriva infrastructurii critice în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.
  
"Ocupanții au efectuat cel puțin 10 lovituri împotriva infrastructurii esențiale din orașul Harkov și din regiunea acestuia", a precizat guvernatorul Oleg Sinegubov pe rețeaua de socializare Telegram.

"În prezent, nu există victime", a adăugat el.

Primarul din Harkov, Igor Terejov, a spus că armata rusă a folosit rachete pentru a lovi al doilea cel mai populat oraș din Ucraina.

Forțele aeriene ucrainene au indicat anterior că aproximativ nouă bombardiere strategice rusești Tu-95MS se află în aer şi sunt suspectate că se pregătesc să lanseze rachete spre Ucraina.

Miercuri, șapte persoane au fost ucise în regiunile Harkov și Odesa în timpul unor atacuri nocturne asupra a două obiective energetice.

Atacurile au provocat întreruperi de energie electrică în aceste două regiuni ucrainene.

Update 00:01 Șapte persoane au fost ucise miercuri în regiunile ucrainene Harkov (nord-est) şi Odesa (sud) în atacuri nocturne care au vizat două instalații energetice, relatează AFP.

În regiunea Odesa, patru persoane au fost ucise, inclusiv o fată în vârstă de zece ani, iar alte șapte au fost rănite, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleg Kiper.

"Un bărbat se află în stare gravă. Membrele inferioare i-au fost amputate", a precizat el pe Telegram. Regiunea Odesa a fost atacată cu rachete balistice rusești.

Două femei şi un copil au fost uciși într-un atac rus în regiunea Harkov, luată ca ținta cu regularitate de Rusia, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

Război în Ucraina, 10 aprilie 2024 | Atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov

Război în Ucraina, 9 aprilie 2024 | "Războiul este aici!" Șeful diplomației europene cere crearea unui Fond de Apărare pentru țările de pe continent

Război în Ucraina, 8 aprilie 2024 | Zelenski: Ucraina pierde războiul dacă ajutorul de zeci de miliarde din SUA nu este aprobat de Congres

Război în Ucraina, 7 aprilie 2024 | Un veteran american care luptă în Ucraina spune că sunt zile în care soldații nu au muniție

Război în Ucraina, 6 aprilie 2024 | Șase morți și 10 răniți, la Harkov, în urma unui atac cu rachete și drone

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close