Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 781. Volodimir Zelenski cere un răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei

Război în Ucraina, ziua 781. Volodimir Zelenski cere un răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei

Război în Ucraina, ziua 781. ​​​​​​​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global "hotărât şi unit" la "teroarea" Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii.

Război în Ucraina, ziua 781. Volodimir Zelenski cere un răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Apr 2024   •   22:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Volodimir Zelenski: Avem nevoie de ajutor de la aliaţii noştri cu apărare antiaeriană, ca Israelul
  • O fetiță din Ucraina, rămasă fără picioare în urma unui atac al Rusiei, a participat la un maraton în SUA
  • Analist britanic: Podul Kerci din Crimeea ar putea fi distrus până la jumătatea lunii iulie 2024
  • Kievul afirmă că tactica Rusiei în războiul din Ucraina s-a schimbat
  • Volodimir Zelenski cere un răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei
  • Atacurile cu drone ale Rusiei se concentrează din nou asupra oraşului Harkov
  • Generalul Sîrski: Rusia vrea să captureze orașul-cheie Ceasov Iar înainte de 9 mai
  • Nouă prevedere în legea mobilizării: Sunt vizați bărbații ucraineni aflați în străinătate, apți de serviciul militar
  • Șeful armatei ucrainene: Situația de pe câmpul de luptă din estul industrial ”s-a înrăutățit semnificativ în ultimele zile”
  • Fost comandant al forțelor armate britanice: Există un “risc serios” ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia în acest an 
  • Zelenski mulțumește Germaniei pentru livrarea de rachete Patriot într-un "moment critic"
  • Forțele ruse au atacat o ambulanță în Kupiansk din regiunea Harkiv
  • Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
  • Ucraina a început construirea a două noi reactoare nucleare în vestul ţării
  • Armata rusă revendică ocuparea unui sat în apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei
  • SUA acuză China că stimulează mașina de război a Rusiei în Ucraina

Update 22:05. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de ajutor din partea aliaţilor săi pentru a se apăra de atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliaţii săi pentru a distruge ameninţările inamice, relatează Reuters.

"Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa - ameninţările din aer au fost distruse de asemenea de aliaţii săi", a spus duminică Zelenski în discursul său video transmis, ca de obicei, în cursul serii.

"Iar când Ucraina spune că aliaţii nu pot închide ochii la rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este necesar să se acţioneze, şi să se acţioneze puternic", a adăugat el.

Update 21:15. Iana Stepanenko, în vârstă de 12 ani, a amintit încă o dată lumii despre eroismul ucrainenilor, care au rezistat agresiunii ruse pentru al treilea an în fața rușilor. Ea a alergat cinci kilometri la unul dintre cele mai prestigioase maratoane din lume, de la Boston.

Forța și rezistența ucrainencei constă în faptul că a parcurs toată această distanță cu proteze la picioare. Iryna Kișakevici, un medic din Ivano-Frankivsk, a descris realizările incredibile ale Ianei pe pagina ei de Facebook.

Ea a postat și un filmuleț în care fata depășește distanța, iar lângă ea se află un grup de sprijin cu steagul ucrainean.

Update 20:00. Publicația britanică The Sun susține că Kievul pregătește o contraofensivă împotriva trupelor ruse și intenționează să se concentreze asupra loviturilor asupra infrastructurii: poduri și aeroporturi.

Una dintre țintele principale este Podul Crimeei ce poate fi distrus până jumătatea lunii iulie. Astfel, Forțele Armate ale Ucrainei au la dispoziție aproximativ o sută de zile pentru a realiza imposibilul.

Într-un comentariu către ziar, un expert în arme a spus că, prin utilizarea rachetelor Storm Shadows, a dronelor navale și a avioanelor de luptă Western F-16, s-ar putea în cele din urmă să se taie singura cale pe uscat spre Crimeea.

Articolul notează că pentru președintele rus Vladimir Putin, podul Kerci, a cărui construcție a numit-o „miracol”, este un simbol imaginar privind „întoarcerea” Crimeei în patria sa. În același timp, pentru Ucraina, acesta este obiectivul principal - o descriere grotească a ocupației ruse de zece ani.

Distrugerea acestuia ar putea juca un rol important în câștigarea războiului de la Marea Neagră, întrerupând rutele cheie de aprovizionare militară rusă și sufocând mașina de război a lui Putin.

Potrivit lui Brian Clark, senior fellow la Institutul Hudson și director al Centrului pentru Concepte și Tehnologii de Apărare, Ucraina este destul de aproape să facă acest lucru, dar are nevoie de armele adecvate.

„Podul ar putea fi distrus printr-un atac aerian și maritim „în mai multe puncte” într-un stil big bang”, a spus el pentru The Sun.

Update 19:00. Un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a declarat duminică că bilanțul morților în urma bombardamentelor armatei ucrainene asupra orașului Tokmak a crescut la 16 persoane, informează Reuters. 

Evgheni Balițki, cel mai înalt oficial instalat de Moscova în regiune, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că 20 de persoane au fost rănite în bombardamentele de vineri seară, dintre care 12 sunt în stare gravă.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile. Nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei cu privire la presupusele atacuri.

Update 17:40. În timp ce Ucraina a rezistat furtunii din această iarnă, Rusia și-a reînnoit atacul în ultimele săptămâni, lovind rețeaua electrică a Ucrainei cu o intensitate și într-un mod nemaivăzut în mai mult de doi ani de război.

„Tacticile lor s-au schimbat. Din păcate, nu în bine pentru noi”, a declarat Svitlana Grinchuk, ministrul adjunct al energiei din Ucraina, pentru CNN.

În primii doi ani de război, atacurile rusești au fost mai împrăștiate, cu salve de rachete care vizau zone mari din sistemul energetic al Ucrainei. Acum, atacurile devin mai precise și mai concentrate, cu zeci de rachete și drone asupra unei singure ținte.

„Într-o perioadă atât de scurtă – în câteva săptămâni de aceste atacuri masive rusești – aproape toate eforturile noastre de reconstrucție și reparare de-a lungul unui an au fost distruse în câteva zile, în câteva atacuri”, a spus Grinchuk.

Punctul de cotitură a venit la sfârșitul lunii martie, spune Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare a Industriei Energetice (EIRC) din Kiev. În acea zi, Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, vizând cel puțin 10 dintre regiunile țării și lăsând pentru scurt timp peste un milion de gospodării fără electricitate.

„Pe 22 martie, Rusia a început să pună în aplicare noua sa strategie de atacuri”, a spus Harcenko. „Noua strategie constă în atacuri masive cu rachete asupra unor ținte specifice, când un număr mare de rachete și drone se concentrează simultan asupra unui număr foarte limitat de ținte.”

Rusia a lovit de atunci centralele ucrainene din toată țara, iar joi a distrus complet Centrala Termoelectrică Tripilska – cea mai mare centrală din regiunea Kiev. DTEK, cea mai mare companie electrică privată a Ucrainei, a mai declarat joi că Rusia a provocat „daune grave” la două dintre centralele sale și că aproximativ 80% din instalațiile de generare a energiei pe care le deține au fost distruse de atacurile ruse.

Update 15:40. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global "hotărât şi unit" la "teroarea" Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii, potrivit AFP.

"Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu drone Shahed şi rachete", a scris el pe reţeaua X (ex-Twitter), cerând să se facă totul pentru a evita o "escaladare" în Orientul Mijlociu.

"În Ucraina, cunoaştem foarte bine oroarea unor atacuri similare ale Rusiei, care foloseşte aceleaşi drone Shahed şi rachete ruseşti, aceleaşi tactici de lovituri aeriene masive", a adăugat Zelenski, referindu-se la aceste drone fabricate în Iran.

"Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi lumea, la fel cum acţiunile Rusiei riscă să ducă la un conflict mai larg, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri pentru răspândirea terorii trebuie să primească un răspuns hotărât şi unit din partea lumii", a declarat el.

"Este esenţial ca Congresul SUA să ia deciziile necesare pentru a consolida aliaţii Americii în acest moment critic", a spus Zelenski.

Ucraina le cere aliaţilor săi mai mult ajutor militar pentru a face faţă invaziei ruse, care a început în urmă cu mai bine de doi ani.

Dar diviziunile politice de la Washington au blocat acest proces, iar un ajutor de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul SUA, spre nemulţumirea Kievului.

Update 14:30. Atacurile cu drone din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică ale Rusiei asupra Ucrainei s-au concentrat asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, continuând un model care pare să se repete în ultimele săptămâni, au anunţat duminică autorităţile ucrainene, citate de dpa.

"Harkovul este o zonă de pericol. Oraşul este atacat cu drone Shahed", a postat primarul Ihor Terehov pe aplicaţia de Telegram cu puţin timp înainte de miezul nopţii.

Duminică, forţele aeriene ucrainene au raportat că toate cele 10 drone lansate de Rusia asupra regiunii Harkov au fost interceptate.

Atacul aerian a vizat infrastructura critică din oraş, aflat la circa 40 de kilometri sud de graniţa rusă, a anunţat guvernatorul Harkovului, Oleh Sîniehubov.

Postul naţional de radio Suspilne a informat că s-au înregistrat întreruperi în alimentarea cu energie electrică în unele părţi din oraş. 

Update 12:40. Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Sîrski, a declarat că liderii militari ruși intenționează să captureze orașul Ceasov Iar din regiunea Donețk până în data de 9 mai, scrie BBC.

Forțele rusești avansează spre Ceasov Iar, un important bastion al armatei ucrainene din regiunea Donețk, după ce au capturat orașul Avdiivka din apropiere.

Sîrski a scris pe pagina sa de Facebook că armata rusă „își concentrează eforturile pentru a străpunge apărarea noastră la vest de Bahmut, pentru a accesa canalul Severski Doneț, pentru a captura așezarea Ceasov Iar și pentru a crea condiții pentru a avansa în continuare spre aglomerarea Kramatorsk”.

„Amenințarea rămâne relevantă, având în vedere că liderii militari ruși de vârf au însărcinat trupele sale să captureze Ceasov Iar până la 9 mai”, a adăugat Sîrski.

El susține că armata ucraineană rezistă în fața atacurile inamice în fiecare zi. Potrivit lui Sîrski, „grupuri inamice separate au ajuns la microdistrictul Novy, dar au fost distruse de loviturile kamikaze ale dronelor și de focul de artilerie”.

Update 10:40. Obligația de actualizare a datelor cu caracter personal ale ucrainenilor apți de serviciul militar, pentru a beneficia de servicii consulare în străinătate, nu înseamnă că după finalizarea procedurii de actualizare a informațiilor cetățenii aflați în străinătate vor trebui să se întoarcă în Ucraina.

Prevederea se află în noua lege a mobilizării.

Deputatul Fiodor Venislavski, membru al comisiei parlamentare pentru securitate națională, a făcut precizări pe această temă. Parlamentarul a subliniat că legea mobilizării adoptată în această săptămână nu prevede obligaţii de întoarcere în Ucraina a cetăţenilor care locuiesc în străinătate după actualizarea informaţiilor.

Potrivit deputatului, „este foarte greu de imaginat” mecanisme care ar putea obliga cetățenii ucraineni să se întoarcă în Ucraina.

Comentând importanța actualizării datelor cu caracter personal ale persoanelor obligate cu serviciul militar care locuiesc acum în afara teritoriului ucrainean, deputatul a dat un exemplu când astfel de cetățeni continuă să primească citații la adresele înregistrate, în timp ce aceste persoane se află în străinătate. Drept urmare, guvernul pierde timp și resurse materiale.

Deputatul a menționat că cetățenii care locuiesc în străinătate pot actualiza datele unei persoane obligate cu serviciul militar prin telefon, prin e-mail, prin consulat și pot primi de la distanță un document de înregistrare militară.

Reamintim că la 11 aprilie parlamentul de la Kiev a aprobat proiectul de lege privind mobilizarea, iar 283 de parlamentari au votat pentru document. Noile reguli vor intra în vigoare la o lună după ce președintele va semna legea.

Șeful statului, Volodimir Zelenski, comentând legea adoptată, a spus că noul act normativ va contribui la creșterea eficienței conducerii armatei.

Update 09:00. Șeful armatei ucrainene a avertizat sâmbătă că situația de pe câmpul de luptă din estul industrial „s-a înrăutățit semnificativ în ultimele zile”, deoarece încălzirea vremii a permis forțelor rusești să lanseze o nouă ofensivă de-a lungul mai multor porțiuni din linia frontului de peste 1.000 de km lungime.

Update 08:00. Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie a avertizat că Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere din partea Rusiei în 2024. Generalul Sir Richard Barrons a declarat pentru BBC că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul în acest an.

Motivul, spune el, este „pentru că Ucraina ar putea ajunge să simtă că nu poate câștiga”.

„Și când se va ajunge în acest punct, de ce vor mai dori oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra ceea ce nu poate fi apărat?”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit cancelarului german Olaf Scholz pentru livrarea unui sistem de rachete Patriot suplimentar.

De asemenea, liderul de la Kiev i-a mulțumit cancelarului german și pentru faptul că Berlinul a furnizat Ucrainei mai multe rachete de apărare antiaeriană într-un "moment critic", relevă Reuters.

"O conversație productivă cu cancelarul german Olaf Scholz. Fac apel la toți ceilalți lideri ai statelor partenere să urmeze acest exemplu", a arătat Zelenski pe Telegram.

Război în Ucraina, 13 aprilie 2024 | Situaţia de pe frontul de Est s-a ''deteriorat considerabil'', susţine comandantul şef al armatei Kievului

Război în Ucraina, 12 aprilie 2024 | Zeci de mii de ruși, militari sau civili, ajutați de organizații internaționale să ajungă în străinătate

Război în Ucraina, 11 aprilie 2024 | Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev

Război în Ucraina, 10 aprilie 2024 | Atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov

Război în Ucraina, 9 aprilie 2024 | "Războiul este aici!" Șeful diplomației europene cere crearea unui Fond de Apărare pentru țările de pe continent

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close