Antena 3 CNN Externe Republica Moldova, în PERICOL. Care este planul lui Vladimir Putin pentru ţara vecină

Republica Moldova, în PERICOL. Care este planul lui Vladimir Putin pentru ţara vecină

Republica Moldova, în PERICOL. Care este planul lui Vladimir Putin pentru ţara vecină
de O.P.    |    20 Feb 2015   •   06:19

În vreme ce bătălia pentru controlul estului Ucrainei se duce mai acerb ca oricând, înalţii oficiali europeni duc şi ei o bătălie, una a replicilor acide şi a ameninţărilor. Ministerul lituanian de Externe a avertizat că Rusia constituie o ameninţare nu doar pentru ţările baltice, ci şi pentru Republica Moldova.

Şi ministerul britanic al Apărării a avertizat că Rusia încearcă să destabilizeze ţările baltice. În viziunea Moscovei, însă, echilibrul strategic regional e ameninţat de iniţiativa NATO de a consolida prezenţa militară pe flancul estic al Europei.

Aflat în vizită oficială în Kosovo, comandantul suprem al Alianţei Nord-Atlantice în Europa a afirmat că armistiţiul nu a fost respectat încă din minutul în care a intrat în vigoare.
"A fost un armistiţiu doar nu numele", a declarat Breedlove.
Este prima oară când un înalt oficial cataloghează atât de dur acordul semnat la Minsk.

Escaladarea violenţelor din ultimele zile a stârnit îngrijorări în rândul miniştrilor de externe din Uniunea Europeană.

Kievul a reiterat dorinţa de a mobiliza un contingent ONU de menţinere a păcii în estul Ucrainei.

Dacă rebelii au fost de acord cu înfiinţarea unei misiuni ONU de menţinere a păcii, Moscova a declarat că acest lucru nu este necesar pe motiv că responsabilitatea implementării acordului de la Minsk aparţine Kievului.

Ministerul rus de Externe a criticat dur decizia NATO de consolidare a prezenţei militare în estul Europei sub ceea ce Moscova numeşte "un pretext al unei ameninţări inexistente". În plus, tactica de formarea a unor state de tip militar constituie o ameninţare la echilibrul strategic regional, avertizează MAE rus.

În ultimele zile, armata ucraineană a observat o sporire a activităţii militare separatiste în jurul oraşului-port Mariupol şi a avertizat că rebelii sunt pregătiţi să atace din nou această municipalitate. Cel puţin 13 soldaţi ucraineni au fost ucişi, după retragerea din oraşul Debalţeve, iar 93 au fost luaţi prizonieri, a anunţat Kievul.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close