Antena 3 CNN Externe România, risc ridicat de criză monetară în 2023, susțin analiștii japonezi

România, risc ridicat de criză monetară în 2023, susțin analiștii japonezi

România apare într-un grup de trei state din Uniunea Europeană care sunt expuse la riscul unei crize a cursului de schimb pe parcursul anului următor, pe măsură ce provocările fiscale şi externe se înmulţesc.

România, risc ridicat de criză monetară în 2023, susțin analiștii japonezi
Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2022   •   16:41

Avertismentul apare într-un raport elaborat de analiștii băncii japoneze de investiții Nomura Holdings Inc. și publicat luni, transmite presa internațională.

Alături de România mai sunt nominalizate Ungaria și Cehia.

Avertismentul celor de la Nomura se bazează pe analiza a opt indicatori.

Între aceștia se numără gradul de acoperire a importurilor cu rezerve valutare, nivelul dobânzilor pe termen scurt, dar şi măsurile privind deficitul fiscal şi deficitul de cont curent.

Raportul Nomura ține cont de deprecierea leului în raport cu dolarul american

Acești parametri intră în componența așa-numitului index Damocles, elaborat de Nomura și care analizează vulnerabilitatea la o criză monetară pentru un grup de 32 de piețe emergente.

Egiptul, Sri Lanka, Turcia şi Pakistan s-au confruntat deja cu o criză monetară, pe care nu au depășit-o încă, subliniază analiştii Rob Subbaraman şi Si Ying Toh în raportul publicat luni.

Forintul ungar se numără printre monedele emergente cu cele mai slabe performanțe în acest an, după ce Comisia Europeană a amânat eliberarea fondurilor din Mecanismul de reziliență.

De asemenea, leul românesc şi coroana cehă au pierdut mai mult de 8% din valoare în raport cu dolarul american.

Vulnerabilitatea monedelor din statele emergente este în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii şi asta reprezintă un "avertisment grav" cu privire la riscurile extinse şi în creștere, se arată în raportul analiștilor de la Nomura.

×
Subiecte în articol: România Nomura Cehia Ungaria criză monetară
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close