Antena 3 CNN Externe Rusia a făcut planuri de război nuclear împotriva celui mai mare aliat al său | "Pragul declanșator este destul de scăzut"

Rusia a făcut planuri de război nuclear împotriva celui mai mare aliat al său | "Pragul declanșator este destul de scăzut"

Forțele armate ale lui Vladimir Putin au exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială.

Rusia a făcut planuri de război nuclear împotriva celui mai mare aliat al său | "Pragul declanșator este destul de scăzut"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Feb 2024   •   13:26

Dovezi în acest sens apar în dosare militare secrete rusești, din care s-au scurs informații, relatează publicația britanică Financial Times.

Financial Times, care menționează că a putut consulta documentele clasificate rusești și că ele provin din surse occidentale, susține că acestea includ scenarii de antrenament pentru o invazie a Chinei.

Este vorba despre 29 de dosare întocmite între 2008 și 2014.

Potrivit acestora, cazurile în care Moscova ar recurge la arme nucleare împotriva Chinei variază de la o incursiune a Beijingului în teritoriul rusesc până situații mai speciale, cum ar fi distrugerea a 20% din submarinele rusești dotate cu rachete balistice.

Analist: Pragul la care Rusia ar decide să recurgă la arme nucleare este destul de scăzut"

"Este pentru prima dată când vedem astfel de documente menționate în spațiul public. Ele arată că pragul operațional pentru utilizarea armelor nucleare este destul de scăzut dacă rezultatul dorit nu poate fi obținut prin mijloace convenționale", a comentat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. 

Armele nucleare tactice ale Rusiei, care pot fi lansate cu rachete de pe uscat, de pe mare sau din avioane, sunt concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă în Europa și Asia, spre deosebire de armele strategice, mai mari, amplasate pe rachete balistice intercontinentale și destinate să distrugă Statele Unite ale Americii.

Chiar și așa, încărcăturile tactice moderne sunt mai distructive decât bombele nucleare lansate de SUA la Hiroshima și Nagasaki în 1945.

Deși dosarele citate de Financial Times datează de cel puțin 10 ani, experții susțin că acestea rămân relevante pentru doctrina militară rusă actuală.

Planurile rusești dezvăluie suspiciuni față de China înrădăcinate adânc în rândul elitei de conducătoare de la Moscova.

Chiar și în anii din urmă, când alianța Beijing - Moscova a devenit, aparent, mai strânsă, forțele ruse din Districtul militar estic au repetat mai multe scenarii care descriu o invazie chineză.

Moscova ar lansa arme nucleare pentru a opri un al doilea val al unei invazii chinezești

Unul dintre exerciții prezintă un atac ipotetic al Chinei și precizează că Rusia, etichetată "Federația Nordului" în nomenclatorul jocurilor de război, ar răspunde cu un atac nuclear tactic pentru a opri "Sudul" să avanseze cu un al doilea val de forțe invadatoare.

"Comandantul suprem a dat ordinul de a folosi arme nucleare în cazul în care inamicul va desfășura unități de eșalon secund, iar Sudul amenință să atace mai departe în direcția loviturii principale", se spune în documentul consultat de Financial Times.

Kremlinul nu a răspuns solicitării de comentarii legate de documentele ce detaliază un potențial răspuns nuclear al său la un conflict cu Beijingul.

Planurile făcute în trecut de militarii Moscovei pentru un răspuns nuclear mai includ, printre factorii declanșatori, o debarcare a inamicului pe teritoriul rusesc, înfrângerea unităților responsabile de securitatea zonelor de frontieră sau un atac iminent cu arme convenționale al forțelor inamice.

De asemenea, alte criterii specifice se referă la distrugerea a 20% din submarinele strategice rusești dotate cu rachete balistice, pierderea a 30% din submarinele de atac cu propulsie nucleară, distrugerea a trei sau mai multe crucișătoare, a trei aerodromuri sau o lovitură simultană asupra centrelor de comandă principale și de rezervă de pe coastă, scrie Financial Times.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close