Antena 3 CNN Externe Dominic Raab: ”Rusia se confruntă cu sancțiuni severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina”

Dominic Raab: ”Rusia se confruntă cu sancțiuni severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina”

Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina, a declarat duminică un înalt ministru britanic, după ce Marea Britanie a acuzat Kremlinul că încearcă să instaleze acolo un lider pro-rus.

Dominic Raab: ”Rusia se confruntă cu sancțiuni severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    23 Ian 2022   •   11:50

Marea Britanie a făcut acuzația sâmbătă seara, spunând, de asemenea, că ofițerii de informații ruși au fost în contact cu o serie de foști politicieni ucraineni în cadrul planurilor pentru o invazie.

Ministerul rus de Externe a respins comentariile drept „dezinformare”, acuzând Marea Britanie și NATO de „escaladarea tensiunilor” asupra Ucrainei.

„Vor fi consecințe foarte grave dacă Rusia va face această mișcare pentru a încerca să invadeze, dar și să instaleze un regim marionetă”, a declarat duminică viceprim-ministrul Dominic Raab pentru Sky News.

Acuzațiile vin într-un moment de tensiuni mari între Rusia și Occident din cauza adunării de trupe a Rusiei în apropierea graniței sale cu Ucraina. Moscova a insistat că nu are planuri de invazie.

Într-o declarație de sâmbătă seara, Ministerul de Externe britanic a refuzat să furnizeze dovezi care să susțină acuzațiile sale. A spus că are informații despre faptul că guvernul rus îl consideră pe fostul parlamentar ucrainean Yevhen Murayev drept un potențial candidat la conducerea unei conduceri pro-ruse.

„Nu vom tolera complotul Kremlinului de a instala conducerea pro-rusă în Ucraina”, a declarat secretarul britanic de externe Liz Truss pe Twitter.

O sursă din Ministerul de Externe a spus că nu este o practică obișnuită să împărtășim informații, iar detaliile au fost desecretizate doar după o analiză atentă pentru a descuraja agresiunea rusă, potrivit Reuters.

Murayev, 45 de ani, este un politician pro-rus care se opune integrării Ucrainei în Occident. Potrivit unui sondaj al Razumkov Center, realizat în decembrie 2021, el s-a clasat pe locul șapte printre candidații la alegerile prezidențiale din 2024, cu un sprijin de 6,3%.

"Mi-ați făcut seara. Ministerul de Externe britanic pare confuz", a declarat Murayev pentru ziarul britanic Observer.

"Nu este foarte logic. Am fost interzis din Rusia. Nu numai asta, ci și banii de la firma tatălui meu de acolo au fost confiscați".

Afirmațiile britanice au venit la o zi după ce diplomații de top din SUA și Rusia nu au reușit să facă un progres major în discuțiile pentru a rezolva criza din Ucraina, deși au fost de acord să continue să vorbească. Rusia a făcut cereri de securitate Statelor Unite, inclusiv oprirea expansiunii NATO spre est și promisiunea că Ucrainei nu va avea niciodată voie să se alăture alianței militare occidentale. 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Emily Horne, a declarat: „Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-și determina propriul viitor și suntem alături de partenerii noștri aleși democratic din Ucraina”.

Marea Britanie, care săptămâna aceasta a furnizat Ucrainei 2.000 de rachete și o echipă de instructori militari, a mai spus că deține informații că serviciile ruse de informații mențin legături cu „numărați” foști politicieni ucraineni, inclusiv personalități de rang înalt cu legături cu fostul președinte Viktor Ianukovici.

Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după trei luni de proteste împotriva guvernării sale și a fost condamnat în lipsă la 13 ani de închisoare sub acuzația de trădare în 2019. 
 

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close