Antena 3 CNN Externe S-a hotărât soarta Cataloniei. Ce se întâmplă cu regiunea spaniolă

S-a hotărât soarta Cataloniei. Ce se întâmplă cu regiunea spaniolă

S-a hotărât soarta Cataloniei. Ce se întâmplă cu regiunea spaniolă
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
08 Noi 2017   •   17:05

Tribunalul Constituţional spaniol a anulat miercuri declaraţia unilaterală de independenţă adoptată pe 27 octombrie de parlamentul regional catalan şi a decis de asemenea formularea unui denunţ pentru nesupunere civică împotriva lui Carme Forcadell, fosta preşedintă a acelui legislativ - între timp dizolvat -, precum şi a doi dintre adjuncţii ei, relatează agenţiile AFP şi EFE. 

'Declaraţia de independenţă a fost declarată nulă şi neconstituţională', se arată în verdictul Tribunalului Constituţional, care a decis pe 31 octombrie ca măsură preliminară suspendarea declaraţiei de independenţă. 

Carme Forcadell şi alţi cinci membri ai fostului parlament catalan sunt convocaţi pentru joi în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Spaniei la audierea premergătoare unei posibile inculpări pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv rebeliune şi răzvrătire. 

Foştii membri ai guvernului catalan care au rămas în Spania au fost deja inculpaţi şi sunt în prezent în arest, cu excepţia unuia singur care a fost eliberat pe cauţiune şi care şi-a dat demisia din guvern înaintea autoproclamării independenţei. 

Fostul premier catalan Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiţiei spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autorităţile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiţiei belgiene, care i-a eliberat condiţionat în aşteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close