Antena 3 CNN Externe "Servește interesele lui Putin și Erdogan!" | Ungaria blochează Suedia la ușa NATO cel puțin până la toamnă

"Servește interesele lui Putin și Erdogan!" | Ungaria blochează Suedia la ușa NATO cel puțin până la toamnă

Parlamentul ungar nu a inclus ratificarea aderării Suediei la NATO pe agenda perioadei care a mai rămas din actuala sesiune până la vacanța de vară.

"Servește interesele lui Putin și Erdogan!" | Ungaria blochează Suedia la ușa NATO cel puțin până la toamnă
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2023   •   16:59

Astfel, această ratificare nu va putea fi votată înainte de luna septembrie decât dacă este convocată o sesiune parlamentară extraordinară, cu subiectul respectiv pe agendă, relatează, joi, presa internațională.

Summit-ul NATO are loc la Vilnius, în perioada 11-12 iulie, iar liderii organizației militare și-au propus ca, până atunci, să elimine toate piedicile din calea primirii Suediei în alianță.

"Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - servește interesele lui Vladimir Putin și ale lui Recep Tayyip Erdogan, președinții Rusiei și Turciei, prin continuarea blocării în Parlament a ratificării aderării Suediei la NATO", a declarat Agnes Vadai, deputată a formațiunii de opoziție Coaliția Democratică.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei.

Citește și: CNN: Suedia își compromite aderarea la NATO prin aprobarea unei manifestații anti-Islam

Ankara invocă lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane având legături cu "organizații teroriste", cei vizați fiind, în general, kurzi.

La rândul său, Budapesta le reproșează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului condus de Viktor Orban.

Ungaria a tergiversat, de asemenea, ratificarea aderării Finlandei, dar a votat-o de îndată ce Turcia a renunțat să mai obstrucționeze această țară, care a devenit membru NATO la data de 4 aprilie 2023.

Comisia Europeană a blocat fondurile PNRR pentru Ungaria

Deputata din opoziția ungară a estimat că, și în acest caz, partidul de guvernământ Fidesz va decide punerea votului pe agenda parlamentară în funcție de poziția Turciei.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat joi că intenționează să discute în cursul zilei cu Viktor Orban.

Acesta din urmă se află în conflict cu Bruxellesul, care a blocat Ungariei fondurile europene şi pe cele din PNRR, planul de relansare post-pandemie.

Comisia Europeană îl acuză pe Orban de încălcarea statului de drept.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close